open-navfaktor-logo
search
Azerbejdžan
Baku: Građani odaju počast žrtvama Crnog januara
Stanovnici prijestolnice Bakua su posjetili Bulevar šehida kako bi odali počast onima koji su dali živote za slobodu i nezavisnost Azerbejdžana
20.01.2020. u 13:35
get url
text

U Azerbejdžanu se danas obilježava trideseta godišnjica Crnog januara koji će ostati zapamćen u historiji azerbejdžanskog naroda kao krvava januarska tragedija, ali i simbol nezavisnosti ove zemlje.

Stanovnici prijestolnice Bakua su posjetili Bulevar šehida kako bi odali počast onima koji su dali živote za slobodu i nezavisnost Azerbejdžana. Brojni građani su, stojeći u dugim redovima, na Bulevaru ostavili crvene karanfile i pomolili se za poginule.

Ceremoniji obilježavanja tridesete godišnjice Crnog januara je prisustvovao i predsjednik zemlje Ilham Aliyev i drugi visoki državni zvaničnici.

Tačno u 12 sati po lokalnom vremenu brodovi, metroi i autobusi na obali Kaspijskog mora su također sirenama odali počast poginulima 20. januara 1990. godine.

Napad počinjen 20. januara od vojne mašinerije bivšeg Sovjetskog Saveza protiv naroda Azerbejdžana zauvijek će ostati crna stranica u historiji civilizacije i jedan od najgorih zločina protiv čovječnosti.

Prije 30 godina, postupajući po naređenjima Komunističke partije SSSR-a, 26.000 naoružanih sovjetskih trupa, opremljenih vojnim borbenim vozilima, napali su Baku s namjerom da kazne ljude koji su se okupljali na ulicama, protestujući protiv narušavanja teritorijalnog integriteta Azerbejdžana i zahtijevajući slobodu.

Kao rezultat kaznenih operacija ubijeno je 147 civila, a 744 su ranjena, dok je 400 ljudi uhapšeno i podvrgnuto raznim oblicima fizičkog nasilja. Među žrtvama su bila i djeca, žene, mladići, starci i civili raznih nacionalnosti iz Bakua. Ovaj masakr se u historiji Azerbejdžana pamti kao Crni januar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.