Prema dosadašnjim podacima, skoro 60 posto glasača dalo je povjerenje Bidenu. CNN je objavio da demokratski kandidat ima čak 18 posto prednosti u odnosu na republikanskog rivala. Ali ove godine očekuje se i da će odziv birača biti mnogo veći nego 2016, pa se tako i stvari mogu preokrenuti preko noći, u šta smo se uvjerili kada je Trump pobijedio Hillary Clinton, iako je ona prema svim prognozama i anketama bila favorit.

Pitali smo naše ljude koji žive i rade u Americi kome će oni dati prednost na predstojećim izborima – Trumpu ili Bidenu?

Dali su nam isti odgovor. Joe Biden je njihov izbor, a evo i zašto...

- Većina Bosanaca i Hercegovaca u Americi glasat će za Bidena jer nam je cilj da Amerika ima snažniji utjecaj u BiH, a i u ratu je dokazao da je veliki prijatelj naše domovine. Dobro je upoznat sa situacijom u BiH i svim teškoćama i problemima sa kojima se suočava. Njegova zainteresovanost možda doprinese jačoj politici i angažmanu SAD-a u BiH što će doprinijeti većoj stabilnosti, boljoj ekonomiji i snažnijoj državi koja se može lakše oduprijeti napadima naših komšija koji nisu odustali od svojih ciljeva - kazao je Fadil Cvrk, Srebreničan sa adresom u Atlanti.

Hidajet Kardašević, također Srebreničanin, ali sa adresom u Saint Louisu ističe da je važno glasati za Joea Bidena jer njegova gledanja vanjske politike SAD-a se ne mogu porediti s Trumpovim.

- Pogotovo kada je Bosna i Hercegovina u pitanju. Biden je dokazani prijatelj naše zemlje i u slučaju da pobijedi, siguran sam da bi i dalje nastavio to prijateljstvo. S druge strane, ništa bitnije se ne bi promjenilo ovdje ukoliko Trump bude ponovo izabran za predsjednika, osim što bi ekonomiju vratio kao što je bila prije izbijanja COVID-19, a vanjska politika bi bila nepromijenjenja, i Bosna ne bi imala skoro pa nikakvu korist, ako bi se to desilo - ističe Kardašević.

Ramiz Dautović Srebreničanin iz West Des Moinesa ipak tvrdi da bi ostanak Trumpa na vlasti još četiri godine donio veće podjele u Americi, a onda u cijelom svijetu.

- Upravo zbog toga i zbog njegovog ponašanja kao čovjeka i presjednika Bošnjaci će svoje glasove dati Bidenu koji je kompletnija osoba da bude presjednik. On može promjeniti puno stvari na bolje u narednim godinama, što je svijetu u ovom momentu najpotrebnije- istakao je Dautović.

Edin Selimović iz Bratunca s adresom u američkom gradu Erieu kaže da ga predizborno stanje u Americi podsjeća na Jugoslaviju i BiH 90 –tih, jer "Amerika je u velikoj krizi, kako političkoj, tako i ekonomskoj. U krizi međuljudskih odnosa zbog predsjednika Trumpa".

- Trump nikada nije želio biti predsjednik svih. Igra na kartu nacionalizma i radi sve da podjeli društvo i da se on prikaže kao zaštitnik jedne polovine građana Amerike, uglavnom bijelaca, jer je u "opasnosti" od te druge polovine - izbjeglica. Trump ne pokušava da ujedini Ameriku, i strah od drugih među njegovim fanovima je glavna ideja. Ovo je za mene, a i za veliku većinu američkih Bosanaca i Hercegovaca potpuno neprihvatljivo jer smo to već vidjeli u 90 - tim kada ja Milošević koristio istu ideologiju, i znamo kako je to završilo. Bosanci su uglavnom na strani Bidena jer tako vide svoju budućnost, a pogotovo budućnost naše djece na ovim prostorima. Mi dobro znamo i sjećamo se Bidenovih posjeta našoj zemlji, njegovih stavova u USA Senatu kada je BiH krvavila, i kada nam je bilo najteže. Mišljenja smo da glasanjem za njega je nesporna dupla beneficija: bolja pozicija BiH na regionalnom i širem planu, te zaustavljanje mržnje i podjela u američkom društvu- kaže Selimović.

Iako je prošlo oko 20 godina od većeg organizovanog dolaska Bošnjaka na tlo Sjeverne Amerike, veliki broj (možda oko 30 posto) još uvijek nema američko državljanstvo, iako ispunjave sve uslove, tvrdi Alija Džekić iz Saint Louisa koji je porijeklom iz Bosanskog Šamca.

- Od onih koji imaju državljanstvo, pola ih nije registrovano za glasanje. Oni koji su registrovani, možda tek oko 20 posto glasa, i većinom favorizuju demokrate i Bidena. Iako su republikanci bliže našem mentalitetu prema nekim moralnim i tradicionalnim normama, demokrate su bliže po socijalnim i društvenim. Trump je sa svojim neistinama okrenuo protiv sebe i mnoge glasače bez obzira na boju, spol ili ekonomski nivo. On je toga svjestan- ističe Džekić.

VEZANI TEKST - Zvanični dokument kampanje: Koje planove Joe Biden ima za Bosnu i Hercegovinu

Sastavni dio Bidenova izbornog programa je dio koji se odnosi na vanjskopolitičke prioritete, a mjesto među njima našao je i jugoistok EVrope. Dio koji se odnosi na BiH na svom je Facebook profilu podijelio Elvir Klempić, porijeklom iz BiH koji je u Bidenovu izbornom štabu zadužen za odnose s etničkim zajednicama u SAD-u.

- Joe Biden će okupiti naše partnere unutar EU-a i NATO-a kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja Zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama. Joe Biden zna da je vrijeme za hrabro i odlučno američko liderstvo kako bi se potaknule reforme i pomirenje, te kako bi se opet posvetili našem davno obećanom cilju cjelovite, slobodne i mirne Evrope. Joe Biden se obavezuje da će zauvijek biti protiv mržnje, a podržavat će suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine - stoji u programu.