open-navfaktor-logo
search
Raditi zajedno
Biden na sjednici Generalne skupštine UN-a: Ne želimo novi hladni rat ili svijet podijeljen na blokove
Američki predsjednik Joe Biden u obraćanju na 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (GSUN) poručio je da ne želi da se američka vojna moć koristi kao odgovor na svaki problem u svijetu.
21.09.2021. u 17:08
get url
text

- Američka vojna moć trebala bi biti naše posljednje sredstvo, a ne da se koristi kao odgovor na svaki problem koji vidimo u svijetu - kazao je Biden.

Istakao je da Sjedinjene Američke Države i partneri moraju raditi zajedno kao nikada prije usred prijetnji sigurnosti, prosperitetu i slobodama.

Dodao je kako SAD ne želi nevolje i neki novi hladni rat.

- Ne želimo novi hladni rat ili svijet podijeljen na rigidne blokove. Još jednom ponavljam, ne težimo tome - rekao je američki predsjednik.

Naglasio je da će održati obećanje da Iran ne posjeduje nuklearno oružje te dodao da će nastaviti diplomatske napore za povratak nuklearnom sporazumu.

Dotakao se izraelsko-palestinskog pitanja, te rekao da podržava dvodržavno rješenje, kazavši da je to "najbolji način" da se osigura "budućnost Izraela kao jevrejske demokratske države" i održiva i suverena palestinska država.

Biden je na kraju pozvao svjetske lidere da grade bolju budućnost.

- Vi i ja, imamo volju i kapacitet da to bolje uradimo - rekao je Biden u obraćanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.