open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
BiH bi mogla ostati bez dozvole za izvoz industrijskih jaja i pilećeg mesa u EU
Predsjednik Koordinacijskog odbora peradara/živinara BiH Edin Jabandžić upozorio je danas da bi bh. proizvođači industrijskih jaja i pilećeg mesa i prerađevina od 31. marta 2021. mogli ostati bez teško stečenih dozvola za izvoz u EU. 
24.12.2020. u 11:11
get url
text

Razlog tome je neuspjeh institucija u BiH da ispune obveze iz sporazuma o izvozu postignutog sa EU Uredom za hranu i veterinarstvo (EU FVO) i pripadajućeg Akcionog plana.

Prema Akcionom planu iz maja 2019. Veterinarski ured BiH, koji djeluje u sklopu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dužan je da osigura da se jednom godišnje provede testiranje peradi u BiH na Newcastle oboljenje i Aviarnu influencu, te da o nalazima testiranja obavijesti EU FVO.

- Veterinarski ured BiH identifikovao je Veterinarski fakultet u Sarajevu, Veterinarski institut Republike Srpske i Veterinarski institut u Bihaću kao institucije certifikovane za provođenje testiranja, ali nije dogovorio uslove pod kojima bi se takvo testiranje provodilo, i tu je došlo do zastoja - kazao je Jabandžić.

Veterinarski ured BiH je već dva puta tražio od EU FVO-a da odgodi testiranja dok se to pitanje ne riješi. EU FVO je dva puta dao svoje odobrenje, ali je 31. mart 2021. postavljen kako krajnji rok za provođenje i izvještavanje o nalazima testiranja.

- Ako do testiranja ne dođe i izvještaj ne bude dostavljen do zadanog roka, odobreni bh. izvoznici industrijskih jaja i svježeg pilećeg mesa i prerađevina, uključujući Agreks, Brovis, Madi, Ovako i Perutninu Ptuj, više neće moći izvoziti u EU - dodao je Jabandžić.

Prestanak izvoza u EU dodatno bi otežao funkcionisanje peradarskog sektora koji je već teško pogođen COVID-19 pandemijom. Također, od 1. januara 2021., u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, bh. tržište se u potpunosti otvara za peradarske proizvode iz EU čime će konkurencija na lokalnom tržištu postati još veća.

Koordinacioni odbor peradara/živinara BiH pozvao je Veterinarski ured BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Vijeće ministra BiH i Veterinarski fakultet i institute da se dogovore kako će biti provedeno testiranje peradi u BiH do zadanog roka. Oni bi time pomogli da se očuva napredak u peradarskom sektoru BiH ostvaren tokom posljednjih deset godina, te da zaštite radna mjesta 20.000 radnika, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.