open-navfaktor-logo
search
Ankara
Cavusoglu: Mi smo uhvatili čovjeka koji je otkrio gdje se nalazi Abu Bakr al-Baghdadi
Cavusoglu je odgovarao na pitanja zastupnika u parlamentarnoj Komisiji za budžet, a u kontekstu pregovora za usvajanje budžeta Ministarstva vanjskih poslova Turske za 2020. godinu
18.11.2019. u 20:23
get url
text
get url
text

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Ankari kako je Turska uhvatila čovjeka po imenu Ismail al-Ithavi, koji je predan Iraku, a potom otkrio gdje se krije lider terorističke organizacije ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je odgovarao na pitanja zastupnika u parlamentarnoj Komisiji za budžet, a u kontekstu pregovora za usvajanje budžeta Ministarstva vanjskih poslova Turske za 2020. godinu. Tom prilikom se dotakao odnosa njegove zemlje sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom, u kontekstu posljednjih aktuelnosti u Siriji. Cavusoglu je tom prilikom istakao kako Turska nije zemlja koja je stiješnjena između SAD-a i Rusije.

-U roku od pet dana postigli smo dogovor (oko primirja u Siriji) s obje zemlje. Da li su ovdje ispunili sve obaveze oko sporazuma? Ne, nisu, to trebaju da urade. Mi smo uradili ono što je nas sljedovalo. U slučaju provokacija, mi smo adekvatno odgovorili. Ako ne bude rezultata iz ovih dogovora, nastavit ćemo s operacijom tamo gdje smo stali. Drugog izlaza nema. Mi po svaku cijenu moramo ukloniti terorističku prijetnju u našoj blizini - kazao je Cavusoglu.

Uputio je oštre kritike na račun onih koji kritikuju politiku Turske prema Siriji.

-U kontekstu Sirije samo krivite Tursku. Da li smo mi pokrenuli pitanje Sirije? Da li smo mi ti koji su pokrenuli Arapsko proljeće? Da li smo mi ti koji su u Egiptu pokrenuli Arapsko proljeće, u Tunisu? Ne, mi to nismo učinili, ni u Tunisu, niti bilo gdje drugo - rekao je Cavusoglu.

Vezano za pronalazak i ubistvo prvog čovjeka terorističke organizacije ISIS Abu Bakra al-Baghdadija, Cavusoglu je kazao kako se u vezi s ovim slučajem šire dezinformacije.

-U vezi s članovima porodice i najbližim ljudima Baghdadija šire se dezinformacije. Mi smo ranije uhvatili njegove najbliže ljude. Uhvatili smo osobu po imenu Ismail al-Ihtavi, koji je bio najbliži čovjek Baghdadiju. Predali smo ga Iraku i on je otkrio gdje se Baghdadi nalazi. On je rekao gdje se krije - istakao je Cavusoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.