- Potrebne su nam dodatne dvije milijarde dolara da povećamo pokrivenost do skoro 30 posto i sredstva nam trebaju do 2. juna kako bismo sada zaključili zalihe i doze isporučili do kraja 2021. i početkom 2022. godine - navodi se u saopćenju pokretača tog mehanizma, među kojima su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Alijansa za vakcine Gavi.

Pokretači globalnog programa za raspodjelu vakcina zatražili su pomoć vlada i privatnog sektora radi realizacije planirane isporuke dvije milijarde doza u 2021. godini.

- Ukoliko se svjetski lideri ujedine, prvobitni cilj COVAX-a - da se isporuče dvije milijarde doza u 2021. godini i 1,8 milijardi doza u 92 zemlje s nižim prihodima do početka 2022.- još uvijek je dostižan - navodi se u saopćenju.

Iz COVAX-a su poručili da su već isporučili 70 miliona doza vakcina u 126 zemalja.

Međutim, nagli rast broja infekcija u Indiji veoma negativno se odrazio na dostavu vakcina kroz program COVAX u drugom tromjesečju ove godine, zbog čega bi do kraja juna moglo faliti 190 miliona doza u odnosu na planiran broj.

- Ukoliko se ne pozabavimo trenutnom nestašicom, posljedice bi mogle biti katastrofalne - upozorili su pokretači COVAX-a, prenosi britanski The Guardian.