open-navfaktor-logo
search
Pandemija koronavirusa
Crveni krst donira 110 miliona dolara za imunizaciju u najsiromašnijim zemljama
Ogranak međunarodne organizacije Crvenog krsta najavio je plan od 100 miliona švicarskih franaka (110 miliona dolara) za pomoć u imunizaciji 500 miliona ljudi širom svijeta protiv COVID-19.
04.02.2021. u 16:32
get url
text

Međunarodne organizacije Crvenog krsta zabrinute su zbog velikih nejednakosti u uvođenju vakcina protiv koronavirusa između bogatih i siromašnih zemljama.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, krovna organizacija nacionalnih grupa, saopćila je da je 50 najsiromašnijih zemalja svijeta primilo samo 0,1 posto ukupnih doza vakcina koje su do sada date u svijetu, a 70 posto u 50 najbogatijih zemljama.

Federacija je u četvrtak upozorila da bi takva nejednakost potencijalno mogla imati smrtonosni i razarajući učinak, jer bi područja svijeta koja ostaju necijepljena mogla omogućiti širenje i mutiranje virusa.

Plan uključuje pokretanje nacionalnih kampanja vakcinacije, korake za izgradnju povjerenja u vakcine i napore da se suprotstavi dezinformacijama o njihovoj efikasnosti, dodaje se. Inicijativa treba započeti sa 66 nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.