open-navfaktor-logo
search
Nakon dva mjeseca
Dogovorena "semafor koalicija" u Njemačkoj, novi premijer Olaf Scholz
Dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora u Njemačkoj konačno je dogovorena "semafor koalicija" između socijaldemokratskog SPD-a, liberalnog FDP-a i Zelenih.
24.11.2021. u 12:42
get url
text

Pobjednik izbora SPD osvojio je kancelarsko mjesto, a dužnost šefa vlade obavljat će njihov kandidat Olaf Scholz.

Dobro upućeni njemački novinari na Twitteru donose spekulacije o sastavu vlade. Tako bi, kako tvrdi ARD-ov Moritz Rödle, socijaldemokrati trebali dobiti šest ministarstava, Zeleni pet, a liberali četiri.

Zeleni su sudeći prema nagađanjima prošli najbolje u pregovorima jer su uz neka ključna ministarstva, ekonomija i klima, vanjski poslovi, dobili i poziciju kandidata za nasljednika Ursule von der Leyen na mjestu šefice Evropske komisije koja se bira 2024.

To mjesto, po svemu sudeći, suđeno je šefici Zelenih Annaleni Baerbock, koja će se za tu poziciju pripremati kao ministrica vanjskih poslova.

Socijaldemokratima će, između ostalog, pripasti resori unutrašnjih poslova, odbrane, razvoja i novo ministarstvo stanovanja, dok će šef liberala Christian Lindner, kako se i spekulisalo, biti ministar finansija.

Podsjećamo, na parlamentarnim izborima održanima krajem septembra SPD je sa 25,7 posto glasova pobijedio, a za njim su se našli Unija CDU/CSU koja je s 24,1 posto ostvarila najslabiji rezultat u historiji.

Treće mjesto zauzeli su Zeleni sa 14,8 posto, a iza njih je bio FDP s 11,5 posto glasova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.