open-navfaktor-logo
search
Akcija "Buna"
Dopuste iz zatvora koristio za dilanje: Uhapšeni Burić pred tužiocem se branio šutnjom
Adis Burić, osuđivani mostarski narkodiler kojeg su pripadnici SIPA-e jučer ponovo uhapsili zbog rasturanja droge, predat je danas u nadležnost Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog katona.
30.01.2020. u 14:24
get url
text

On je danas doveden iz prostorija za zadržavanje pred tužioca, gdje se, kako saznajemo, branio šutnjom, nakon čega je vraćen u pritvorsku jedinicu. 

Tužilac koji rukovodi istragom ovog slučaja sutra će Općinskom sudu u Mostaru uputiti prijedlog da mu odredi jednomjesečni pritvor. 

Burić je "pao" u akciji SIPA-e kodnog naziva "Buna", koja je uslijedila nakon istrage koju su u prethodnom periodu provodili pripadnici ove policijske agencije i Tužilaštvo HNK.

Tokom istrage, kako smo ranije objavili, simuliran je otkup droge, a uhapšeni diler je u nekoliko navrata prikrivenim istražiteljima prodao kokain.

Zanimljivo je da se Burić dilanje droge organizirao iz zatvora, jer se nalazi u KPZ-u Mostar na izdržavanju kazne zbog istog krivičnog djela. Za to je koristio vanzavodske pogodnosti, odnosno slobodne dane, kada je privremeno puštan kući iz zatvora. 

Do odsluženja te kazne ostalo mu je još svega nekoliko mjeseci. 

VEZANI TEKST - Prikrivenim istražiteljima prodali kokain: Akcija SIPA-e u Mostaru, u toku pretresi i hapšenja

Burić je još u augustu 2015. osuđen na pet i po godina zatvora, jer je 2013. organizovao grupu ljudi koja se bavila međunarodnom trgovinom kokaina i heroina. Članovi ove grupe nabavljenu drogu su miješali sa drugim supstancama radi povećanja mase, a zatim prepakivali i  preprodavali korisnicima u BiH i Hrvatskoj.

Trinaestočlana grupa "pala" je tada u akciji "Osoje", koju su pripadnici SIPA-e u septembru 2013. godine izveli u Posušju, Mostaru, Čitluku, Širokom Brijegu, Čapljini, Tuzli i Sarajevu, kada su pretreseni stanovi i vozila na čak 17 lokacija.

Prilikom pretresa koji su pripadnici SIPA-e obavili jučer na tri lokacije na području Mostara, pronađeno je i oduzeto 85 vrećica u kojima se nalazio kokain.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.