open-navfaktor-logo
search
Zaustavljanje razvoja
Erdogan: Američke sankcije predstavljaju napad na suverenitet Turske
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako američke sankcije predstavljaju otvoreni napad na suverenitet Turske.
16.12.2020. u 14:07
get url
text

Erdogan je posredstvom videokonferencije prisustvovao svečanom otvaranju druge etape novoizgrađenog autoputa koji spaja turske regije Ankaru i Nigde. Naglasivši da je Turska prva članica NATO koja se ikad suočila s tom vrstom američkih sankcija, Erdogan je kazao da to nije primjer savezništva, već pokazatelj primjene dvostrukih standarda kada je riječ o odnosu Zapada prema Turskoj.

SAD je početkom sedmice posredstvom mehanizma CAATSA uveo Turskoj određene sankcije zbog turske nabavke ruskih raketnih sistema S-400. Erdogan je danas poručio da je cilj američkih sankcija da se zaustavi veliki razvoj odbrambene industrije i Turska učini ovisnom državom.

- Turska je odlučna u razvoju vlastite namjenske industrije i neće biti zastrašena, već ćemo biti ponukani da dvostruko više i bolje radimo kako bismo razvijali odbrambenu industriju i učinili je potpuno neovisnom - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je poručio da ta zemlja nastavlja svoj put razvoja i da na tom putu neće zanemariti posebnu podršku investiranju, proizvodnji, izvozu i zapošljavanju.

Američke sankcije se odnose na Direkciju za odbrambenu industriju Turske i njeno rukovodstvo. Nakon što nije uspjela sklopiti sporazum o kupovini američkog odbrambenog sistema Patriot, Turska je prije tri godine potpisala sporazum sa Rusijom o kupovini sistema S-400.

Američke vlasti negoduju zbog te turske nabavke ruskih sistema i tvrde da ti sistemi nisu kompatibilni sa sistemom NATO, kao i da otvaraju mogućnost ruskoj sabotaži američkih borbenih aviona F-35. S druge strane, Turska je poručila da sisteme S-400 neće ni integrirati u NATO sisteme oružja i da to neće biti prijetnja njenim saveznicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.