open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: U subotu ću posjetiti brod "Fatih" i saopćiti podatke o novim količinama rezervi gasa
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je da će u subotu posjetiti turski brod za sondažna istraživanja "Fatih" te da će tokom posjete saopćiti podatke o novim količinama rezervi prirodnog gasa.
14.10.2020. u 14:19
get url
text

Erdogan je danas govorio na redovnom sastanku zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u turskom parlamentu u Ankari. Tom prilikom osvrnuo se na aktuelna dešavanja. Erdogan se osvrnuo i na temu armensko-azerbejdžanskog sukoba u Nagorno-Karabahu. 

- Ako u svijetu postoje ljudska prava, ako postoji demokratija, ako ste vi u grupi trojke iz Minska dužni da riješite ovaj problem koji traje 30 godina, šta je vaša dužnost? Da ne odugovlačite, već da završite pregovore i predate taj teritoriji njegovim vlasnicima - rekao je Erdogan. 

Još jednom je podvukao da je Turska spremna pružiti Azerbejdžanu svaku vrstu podrške. 

- Spremni smo pružiti svaku vrstu podrške našoj braći Azerbejdžancima. Zašto ne govorite o podršci onih koji su unutar trojke iz Minska? Iz Rusije, a isto tako iz Francuske dolazi toliko oružja. Zašto o tome ne govorite? - upitao je Erdogan. 

Dotakao se kratko i napetosti na Istočnom Mediteranu te rekao kako će njegova zemlja nastaviti na terenu davati zaslužene odgovore Grčkoj i Južnom Kipru. 

- Na terenu ćemo nastaviti davati zaslužene odgovore Grčkoj i Južnom Kipru, koji nisu održali svoja obećanja data u razgovorima održanim na platformama EU-a i NATO-a - poručio je Erdogan. 

Nakon što je Turska sondažnim istraživanjem namjenskog broda “Fatih“ u Crnom moru otkrila rezerve prirodnog gasa od najmanje 320 milijardi kubnih metara, Erdogan je najavio da će u subotu posjetiti taj turski brod. 

- Tokom posjete u subotu saopćit ću i podatke o novim količinama rezervi gasa - otkrio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.