open-navfaktor-logo
search
Saopćeno
EU i AstraZeneca okončali spor u vezi s vakcinama
Evropska komisija (EK) saopćila je da je postigla dogovor s britansko-švedskim proizvođačem lijekova AstraZenecaom o okončanju pravne bitke zbog spora u vezi s isporukom vakcina protiv koronavirusa.
03.09.2021. u 13:00
get url
text

Izvršno tijelo Evropske unije saopćilo je da se AstraZeneca "čvrsto obavezala" isporučiti ukupno 300 miliona doza vakcine do marta iduće godine.

Komisija tvrdi da će farmaceutska kompanija isporučiti 135 miliona doza do kraja ove godine i dodatnih 65 miliona doza u prvom kvartalu 2022.

Brisel kaže da će isporuke poštivati unaprijed određeni kupoprodajni sporazum koji je EU postigao s AstraZenecom prije godinu. Deseci miliona doza već su isporučeni državama članicama EU-a, ali ne onoliko koliko se očekivalo od 27 zemalja.

Krajem aprila je Evropska komisija pokrenula je pravni postupak na osnovu kršenja unaprijed određenog kupoprodajnog ugovora.

Dvije nedjelje kasnije, EK je pokrenuo još jedan pravni postupak protiv AstraZenece kako bi primorala ovu kompaniju da isporuči dogovorenih 90 milion doza vakcina protiv COVID-19 prije jula.

Belgijski sud je u junu presudio da je AstraZeneca počinila "ozbiljno kršenje" ugovora s EU-om. Međutim, kompanija je rekla da je presuda pokazala da je "AstraZeneca u potpunosti ispoštovala svoj dogovor" sa Evropskom komisijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.