open-navfaktor-logo
search
Pomoć najugroženijim
EU potpisao Sporazum o finansiranju paketa energetske podrške za BiH vrijednog 70 miliona eura
Evropska komisija potpisala je i dostavila Bosni i Hercegovini Sporazum o finansiranju paketa energetske podrške u vrijednosti od 70 miliona eura, a kroz koji će biti pružena pomoć najugroženijim domaćinstvima u BiH u suočavanju s rastućim cijenama i osigurati podrška energetskoj tranziciji.
07.02.2023. u 12:49
get url
text

Za prvu tranšu dodijeljenih sredstava od oko 63 miliona eura potrebno je usvajanje i potpis Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Prije nego što sredstva budu isplaćena, očekuje se da BiH dobije pozitivnu ocjenu Evropske komisije o napretku u implementaciji Akcionog plana kojeg je Vijeće ministara BiH usvojilo 22. decembra 2022. U tom Akcionom planu navedene su mjere koje će domaće vlasti primijeniti kako bi iskoristile sredstva iz Paketa energetske podrške i omogućile energetsku tranziciju zemlje.

Šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler izjavio je da je agresorski rat Rusije na Ukrajinu doveo do značajnog povećanja cijena za domaćinstva, uključujući račune za energente.

- Evropska unija je odani prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, a paket energetske podrške osmišljen je da pomogne zemlji u suočavanju sa trenutnim izazovima. Najugroženije porodice će dobiti više od dvije trećine svih sredstava dodijeljenih BiH. Ostatak će ići na poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i privatnom sektoru, što predstavlja investiciju u budućnost i donosi dodatne uštede - naglasio je Sattler.

Paket energetske podrške Zapadnom Balkanu najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom svoje posjete regionu u oktobru 2022. Njime se za region izdvaja ukupno milijardu eura, i to pola milijarde eura trenutne pomoći i pola milijarde srednjoročne i dugoročne podrške.

Od 70 miliona eura trenutne pomoći dodijeljenih Bosni i Hercegovini, 50 miliona eura je namijenjeno za ublažavanje efekata visokih cijena. Najugroženije porodice trebale bi dobiti novčanu isplatu putem institucija socijalne zaštite u FBiH, RS i Brčko distriktu.

Dodatnih 10 miliona eura bit će isplaćeno za poboljšanje energetske efikasnosti 4.000 stambenih zgrada, dok je još 10 miliona eura namijenjeno za oko 400 mikro, malih i srednjih preduzeća koja se suočavaju s izazovima uslijed energetske krize.

Srednjoročna i dugoročna podrška bit će dostupna kroz grantove u okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) EU za Zapadni Balkan. Ti grantovi će podržati energetsku tranziciju kroz podršku izgradnji projekata obnovljivih izvora energije i nadogradnju sistema za prenos električne energije, centralnog grijanja i šema energetske efikasnosti za stare stambene zgrade.

Također će podržati energetsku sigurnost, kroz unapređenje infrastrukture za gas i električnu energiju, uključujući interkonektore. Paket energetske podrške može biti polazna tačka za energetsku tranziciju u BiH i domaće vlasti bi trebale iskoristiti naredni period za osmišljavanje projekata kako bi u potpunosti iskoristili raspoloživa sredstva, saopćeno je iz Delegacije EU-a u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.