- Ovaj paket uvodi nove zabrane uvoza u EU u vrijednosti od sedam milijardi eura kako bi se smanjili prihodi Rusije - saopćeno je iz Evropske komisije.

Mjere zabranjuju uvoz ruskih gotovih i poluproizvoda od čelika, mašina i uređaja, plastike, vozila, tekstila, obuće, kože, keramike, određenih hemijskih proizvoda i nezlatnog nakita.

- Paketom sankcija uvode se izvozna ograničenja koja će još više lišiti vojni i industrijski kompleks Kremlja ključnih komponenti i tehnologija, a rusku ekonomiju evropskih usluga i stručnosti - dodaje se u saopćenju.

Zabranjen je izvoz specifičnih elektronskih komponenti koje se nalaze u ruskom oružju, tehničkih predmeta koji se koriste u sektoru avijacije, kao i određenih hemikalija.

Mjere također zabranjuju transport nafte u države koje nisu članice EU-a iznad gornje granice cijene koju je dogovorila Grupa sedam (G7). Ova odluka se najviše odnosi na brodsku industriju Grčke i Malte.

Novi paket proširuje listu pojedinačnih sankcija osobama odgovornim za mobilizaciju Rusa i nedavnu organizaciju referenduma u četiri ukrajinska regiona i njihovu aneksiju.

Od početka ruskog rata protiv Ukrajine u februaru, sankcije EU-a ciljale su, između ostalih, predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, zabranile su uvoz ruskog zlata, nafte i uglja, kao i izvoz luksuzne i visokotehnološke robe u Rusiju, a ruske i bjeloruske banke isključene su iz međunarodnog platnog sistema SWIFT.