open-navfaktor-logo
search
Ekstremne vrućine
Građani evakuirani iz kanadskog Lyttona: "Cijeli grad gori"
Kanadski grad, koji je tri dana zaredom rušio temperaturni rekord svih vremena u zemlji, evakuiran je nakon što je u srijedu, 30. juna, izbio masovni požar.
01.07.2021. u 22:39
get url
text
Požar u Kanadi

Najmanje 250 stanovnika Lyttona u Britanskoj Kolumbiji bilo je prisiljeno pobjeći nakon što se vatra brzo proširila na grad i okolne zajednice, a mnogi su ljudi ostavili svu svoju imovinu iza sebe.

U ažuriranju objavljenom u četvrtak ujutro, lokalni zastupnik Brad Vis rekao je za News1130 da je "grad pretrpio strukturna oštećenja i 90 posto sela je spaljeno, uključujući i centar grada", prenosi Unilad.

Lokalno stanovništvo podijelilo je na društvenim mrežama snimke zapaljenih zgrada i automobila na samo nekoliko metara od njih dok su žurili da se evakuiraju, a jedan video snimak prikazuje i plamen visok metar s obje strane autoceste izvan grada. Nije jasno je li bilo žrtava, a službenici rade na tome da vode računa o svim stanovnicima.

Govoreći nedugo nakon izdavanja obavijesti o evakuaciji, gradonačelnik Lyttona Jan Polderman rekao je za CBC News da je teško.

- Cijeli grad gori. Prošlo je, otprilike, čitavih 15 minuta od prvog znaka dima da bi, odjednom, posvuda bilo vatre - kazao je gradonačelnik.

- U uredu benda First Nation, požar je bio kao zid visok oko tri i četiri metra. Vozio sam se gradom, a bio je samo dim, plamen, žice su propale - dodao je.

- To je jednostavno nevjerovatno. Ne možete to ni shvatiti. Čitav naš grad je otišao - kazala je lokalna školska administratorka Edith Loring-Kuhanga za CBC.

Lytton se pojavio na naslovnicama ranije ove sedmice, jer su temperature u gradu u utorak, 29. juna, dostigle 49,5 stepeni Celzijusevih. 

Trenutno je aktivno nekoliko šumskih požara u Britanskoj Kolumbiji jer se država i dalje nosi s neviđenim ekstremnim temperaturama.

New York Times navodi da je u provinciji od petka zabilježeno najmanje 486 smrtnih slučajeva, gotovo trostruko više od prosječnog broja za ovo doba godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.