Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici  utvrdilo Prijedlog sporazuma o investicijskom grantu vrijednom 19 miliona eura između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke, (EIB) Koridor Vc – izgradnja dionice autoputa Zenica sjever – Žepče jug, poddionica 4: Ponirak – Donja Gračanica, dio I: Ponirak – Vraca (izlaz iz tunela "Zenica") – LOT 1A.

Projekt uključuje izgradnju nove dionice autoputa dužine oko 2,8 kilometara, uključujući 2,4 kilometra dug dvocijevni tunel “Zenica”, čime će biti značajno skraćena putna udaljenost duž koridora sjever - jug između Nemile i Zenice.

Očekuje se da će projekt povećati dostupnost i promovirati regionalni i lokalni ekonomski razvoj povećanjem prosječnog godišnjeg dnevnog prometa za više od 23 posto i povezati postojeću cestu M17 s Koridorom Vc.

Ukupni troškovi projekta su procijenjeni na 101 milion eura, od čega je zajam EIB-a 50 miliona eura, zajam EBRD-a 26 miliona eura, grant Investicijskog fonda za Zapadni Balkan 19 miliona eura, koji će biti implementiran putem Evropske investicijske banke, te ostali izvori finansiranja u iznosu šest miliona eura.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen   ministar finansija i trezora, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.