open-navfaktor-logo
search
Tsipras
Grčka više nije problem EU-a, ona je izvor rješenja
Tsipras se obratio zastupnicima Evropskog parlamenta tokom zasjedanja na temu Evropska budućnost u Strazburu
11.09.2018. u 13:14
get url
text

Grčki premijer Aleksis Tsipras izjavio je kako je njegova zemlja prestala biti problem Evropske unije (EU) te kako je ona sada izvorište rješenja. Tsipras je upozorio kako je sve veći broj ekstremno-desničarskih pokreta postao ozbiljna prijetnja po Uniju, javlja Anadolu Agency (AA).

Tsipras se obratio zastupnicima Evropskog parlamenta tokom zasjedanja na temu "Evropska budućnost" u Strazburu.

Istaknuvši da se posljednji put obraćao Generalnoj skupštini Evropskog parlamenta 2015. godine, Tsipras je istakao kako je tada njegova zemlja bila u vrlo teškoj situaciji i na rubu velike krize.

-Sada možemo pozitivnije gledati na budućnost. Grčka je bila problem za EU, a sada je ona izvor rješenja - rekao je Tsipras. 

Dodao je kako je Grčka u periodu od 2010. do 2014. godine izgubila trećinu svog nacionalnog blaga, te dodao:

-Imali smo vrlo male nade, ali smo se tri godine kasnije vratili kao potpuno nova zemlja. To je uspjeh cijele Evrope. Rezultat solidarnosti i saradnje među zemljama. Pokazali smo da je moguće izaći iz krize bez razbijanja društvenog tkiva. Prije tri godine u to niko nije vjerovao. Napravili smo radikalne reforme. Ponovo smo vratili svoj ekonomski suverenitet i mjesto na evropskoj sceni. Ostvarili smo brojku od 400.000 novih radnih mjesta. Istovremeno smo spriječili odliv mozgova - kazao je Tsipras.

Grčki premijer je upozorio na neoliberalne politike koje su prijetnja Evropi, te kazao kako su izbori za Evopski parlament u maju naredne godine mnogo više od samih izbora. Prema njegovim riječima, izbori će biti prekretnica za sudbinu Evrope.

- Nažalost, mi smo danas suočeni sa jačanjem ekstremne desnice. Ovakva situacija sa sobom nosi opasnosti kao što je podjela Evrope - rekao je Tsipras, te dodao:

"Otvorili smo naša vrata izbjeglicama. U odnosu na broj stanovnika, mi smo zemlja koja je primila najveći broj izbjeglica u Evropi. Dok su neke zemlje gradile zidove duž svojih granica, Grčka se borila protiv govora mržnje."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.