open-navfaktor-logo
search
Glasanje sutra
Independent: Evropski parlament će dati podršku da Ukrajina postane kandidat za članstvo
Evropski parlament će zvanično dati podršku tome da Ukrajina postane zvanični kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, piše Independent.
28.02.2022. u 21:03
get url
text

Zahtjev objavljen u ponedjeljak navečer uz podršku svih glavnih političkih grupa u parlamentu poziva EU da se založi za "davanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini", navodi Independent.

O ovom značajnom simboličnom prijedlogu zastupnici će glasati u utorak u sklopu hitne briselske sjednice parlamenta, koja se fokusira na invaziju na Ukrajinu. Podrška svih glavnih grupa znači da će sigurno proći.

Obnovljeno nastojanje za članstvo dolazi usred izliva solidarnosti širom Evrope za Ukrajinu, koju je prošle sedmice izvršila invazija Rusije.

Prijedlog Evropskog parlamenta kojim se poziva na članstvo Ukrajine podržavaju grupe desnog centra, socijalista, liberala, zelenih, konzervativnih i lijevih grupa u parlamentu. 

U prijedlogu se kaže da parlament "poziva institucije EU da rade na davanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji Ukrajini, u skladu s članom 49 UEU-a i na osnovu zasluga, te da, u međuvremenu, nastave raditi na integraciji u jedinstveno tržište EU uz linijama Sporazuma o pridruživanju".

To dolazi nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski pozvao na hitan pristup njegove zemlje EU "putem nove posebne procedure". Podrška članstvu u Evropskoj uniji jaka je u Ukrajini, a većina anketa pokazuje da je velika većina u prilog tome.

Parlament Ukrajine objavio je na svom Twitter nalogu da je predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski danas potpisao aplikaciju za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji.

- Ovo je historijski trenutak - navedeno je.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski jutros se obratio videoporukom putem Facebooka, kada je pozvao Evropsku uniju da u okviru nove specijalne procedure odmah u članstvo prihvati Ukrajinu.

Rekao je da Ukrajina zaslužuje da bude članica, jer se bori za odbranu svoje zemlje i cijele Evrope, boreći se za "jednakost, za demokratiju".

- Apeliramo na EU za hitan pristup Ukrajine po novom posebnom postupku. Zahvalni smo našim partnerima što su uz nas, ali naš cilj je da budemo sa svim Evropljanima i, što je najvažnije, da budemo ravnopravni - rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.