Smrtna kazna

Iranske vlasti pogubile "Sultana zlatnih kovanica"

Objavljeno: 14.11.2018. u 12:33

Trgovac zlatom Mazloumin i njegov pomoćnik Qassemi uhapšeni su u julu ove godine zbog optužbi da su sakupljali zlato s ciljem manipulisanja vrijednošću iranske valute i ostvarivanja ilegalnog profita

Vahid Mazloumin FOTO: TWITTER

Iranske vlasti pogubile su Vahida Mazloumina zbog remećenja nacionalne ekonomije te države, a riječ je o trgovcu zlatom koji je široj javnosti poznat i kao “Sultan zlatnih kovanica“, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iranska državna televizija javila je da su Mazloumin i njegov pomoćnik Mohammed-Esmaeil Qassemi pogubljeni vješanjem u Teheranu.

Mazloumin i njegov pomoćnik Qassemi uhapšeni su u julu ove godine zbog optužbi da su sakupljali zlato s ciljem manipulisanja vrijednošću iranske valute i ostvarivanja ilegalnog profita. Uhapšeni su optuženi da su za te potrebe prikupili dvije tone zlata.

Smrtne kazne uhapšenom dvojcu prošlog mjeseca je izrekao Revolucionarni sud Irana u čijoj nadležnosti su slučajevi koji se tiču nacionalne sigurnosti.

Pogubljenje je izvršeno u jeku napora iranskih vlasti da uspostave kontrolu nad nacionalnom valutom koja bilježi novi pad zbog obnovljenih američkih sankcija.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije