open-navfaktor-logo
search
Bol majke
Kada Hotić: RS je tvorevina natopljena krvlju nedužnih ljudi
To je tvorevina natopljena krvlju nedužnih ljudi, krvlju mog sina, dva brata, muža, djevera, moje familije i komšija. Počinjen je toliki zločin da bi se to nazvalo srpsko, rekla je Hotić
09.01.2020. u 14:26
get url
text
Kada Hotić

Slave 9. januar kao dan osnivanja Republike Srpske, a to je ustvari dan kada je odlučeno da nestane jednog naroda sa tog dijela Bosne i Hercegovine. RS je tvorevina natopljena krvlju nedužnih ljudi, a slaviti 9. januar znači ostavljati teret zločina na svojoj djeci, kazala je za Anadolu Agency (AA) Kada Hotić, iz Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", a povodu obilježavanja neustavnog Dana RS-a u tom bh. entitetu. 

Hotić ističe kako nije iznenađena time što se u RS-u i ove godine obilježava 9. januar. 

 - Obilježavaju ga svake godine, otkako su donijeli odluku da ga proslavljaju i obilježavaju kao dan postojanja i osnivanja Republike Srpske. Ustvari, to je dan kad su odlučili da nestane jednog naroda sa tog dijela Bosne i Hercegovine - poručila je Hotić. 

Naglasila je kako je genocid danas tabu tema u RS-u, posebno u Srbiji, a to je, pojašnjava Hotić, zbog činjenice da tamošnja javnost nije stanju priznati odgovornost za zločin i genocid. 

- To (RS, op.a.) je tvorevina natopljena krvlju nedužnih ljudi, krvlju mog sina, dva brata, muža, djevera, moje familije i komšija. Počinjen je toliki zločin da bi se to nazvalo srpsko - navela je Hotić. 

Na pitanje da prokomentariše i posljednje slučajeve zastrašivanja povratnika i izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti u Višegradu i Srebrenici, Hotić odgovara kako je to izraz slabosti i nemoći da se dođe do katarze, odnosno da se prizna ono što je istina. 

 - Oni ostavljaju teret zločina na svoje potomke, umjesto da im pomognu i da to jednom zauvijek raščiste, pa ko je kriv neka odgovara. Jer, valja nama živjeti zajedno. Ne možemo se mi izdijeliti u grupe i torove, niti nam valja da se dijelimo.

Ni stoka neće u torove, a kamoli ljudi. Treba nam sloboda, komunikacija, ekonomija, obrazovanje, zdravstvo, svima nam to treba, bez obzira na to koje vjere i iz kojeg naroda bili, treba da nam BiH u srcu i duši bude domovina - poručila je Hotić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.