open-navfaktor-logo
search
Djeca s poteškoćama
Kazazović kaže da NVO ne može vršiti edukaciju, EDUS traži njegovu smjenu
Današnji okrugli sto bojkotovali su članovi Vijeća roditelja nevladine organizacije "EDUS - Edukacija za sve", koji su za to vrijeme bili ispred zgrade Vlade KS
10.09.2018. u 13:43
get url
text
get url
text

Na okruglom stolu o školovanju djece s poteškoćama u razvoju održanom danas u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo zaključeno je da obrazovanje ne može biti dio bilo kakve projektne aktivnosti nevladinih organizacija.

Resorni ministar Elvir Kazazović rekao je da je u mandatu aktuelne vlade u sistem obrazovanja i odgoja uvedena rana intervencija u autizmu, iako to nije zakonska obaveza.

Dodao je da u KS postoji pet javnih ustanova koje imaju sve kadrovske i prostorne kapacitete da vrše edukaciju i ranu intervenciju, te je pozvao roditelje djece s poteškoćama u razvoju da upisuju djecu u te ustanove. 

Kazazović je istakao da nevladine organizacije ne mogu ni vršiti edukaciju kadrova za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju, jer se takvi kadrovi školuju samo na univerzitetima.

Također, naveo je da je dogovoreno da djeca s poteškoćama u razvoju neće biti dijeljena po dijagnozama i da nijedna grupa ne može imati prednost nad drugom.

Okrugli sto bojkotovali su članovi Vijeća roditelja nevladine organizacije "EDUS - Edukacija za sve", koji su za to vrijeme bili ispred zgrade Vlade KS, jer smatraju da je "okupio interesnu grupu ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS i ne tiče se njihove djece".

Član Vijeća roditelja EDUS-a Saudin Hrnjić pojasnio je da su jutros održali sastanak s premijerom KS Ademom Zoljem koji je pristao da ispuni sve njihove zahtjeve - isplatu plata edukatorima koje nisu isplaćene za dva mjeseca, kao i hitno pokretanje nastave.

Dodao je da su tražili i smjenu savjetnika i direktora Centra "Vladimir Nazor", te smjenu ministra Kazazovića za šta je premijer rekao da će delegirati na narednoj sjednici Vlade.

Hrnjić je kazao da očekuju da djeca najkasnije do 17. septembra krenu na nastavu koju trenutno čeka njih 165. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.