Skladište do 200.000 uzoraka, uključujući one iz posljednjih mjeseci 2019. godine, utvrđeno je u februaru ove godine od strane istraživačke grupe Svjetske zdravstvene organizacije kao mogući izvor ključnih informacija koje bi mogle pomoći u utvrđivanju kada i gdje je virus prvi put prešao na ljude.

Uzorci se čuvaju u Centru za krv u Wuhanu, kineskom gradu gdje se smatra da je SARS-CoV-2 prvi put inficirao ljude, piše CNN.

Uzorci banke krvi čuvaju se dvije godine, rekli su kineski zvaničnici, u slučaju da su potrebni kao dokaz u bilo kojim tužbama vezanim za donacije krvi iz kojih potječu.

Taj dvogodišnji period čekanja uskoro će isteći za ključne mjesece oktobar i novembar 2019. godine, kada većina stručnjaka misli da je virus prvo mogao zaraziti ljude. Zvaničnik kineske Nacionalne zdravstvene komisije rekao je za CNN da su pripreme za testiranje trenutno u toku, te je potvrdio da će se testiranje dogoditi nakon što se dosegne dvogodišnja granica.

Maureen Miller, vanredna profesorica epidemiologije na Univerzitetu Columbia, pozvala je Kinu da dozvoli stranim stručnjacima da posmatraju proces.

- Niko neće vjerovati bilo kakvim rezultatima o kojim Kina izvijesti ako barem nema kvalificiranih promatrača - dodala je.

Uzorci, ako se pravilno skladište, mogli bi sadržavati ključne znakove prvih antitijela koja su ljudi napravili protiv bolesti, kažu stručnjaci.