open-navfaktor-logo
search
Prvi slučajevi
Kina će testirati hiljade uzoraka krvi iz Wuhana u okviru istrage o porijeklu korone
Kina se priprema testirati desetine hiljada uzoraka banke krvi iz grada Wuhana u sklopu istrage o porijeklu COVID-19, rekao je kineski zvaničnik.
13.10.2021. u 11:11
get url
text
get url
text

Skladište do 200.000 uzoraka, uključujući one iz posljednjih mjeseci 2019. godine, utvrđeno je u februaru ove godine od strane istraživačke grupe Svjetske zdravstvene organizacije kao mogući izvor ključnih informacija koje bi mogle pomoći u utvrđivanju kada i gdje je virus prvi put prešao na ljude.

Uzorci se čuvaju u Centru za krv u Wuhanu, kineskom gradu gdje se smatra da je SARS-CoV-2 prvi put inficirao ljude, piše CNN.

Uzorci banke krvi čuvaju se dvije godine, rekli su kineski zvaničnici, u slučaju da su potrebni kao dokaz u bilo kojim tužbama vezanim za donacije krvi iz kojih potječu.

Taj dvogodišnji period čekanja uskoro će isteći za ključne mjesece oktobar i novembar 2019. godine, kada većina stručnjaka misli da je virus prvo mogao zaraziti ljude. Zvaničnik kineske Nacionalne zdravstvene komisije rekao je za CNN da su pripreme za testiranje trenutno u toku, te je potvrdio da će se testiranje dogoditi nakon što se dosegne dvogodišnja granica.

Maureen Miller, vanredna profesorica epidemiologije na Univerzitetu Columbia, pozvala je Kinu da dozvoli stranim stručnjacima da posmatraju proces.

- Niko neće vjerovati bilo kakvim rezultatima o kojim Kina izvijesti ako barem nema kvalificiranih promatrača - dodala je.

Uzorci, ako se pravilno skladište, mogli bi sadržavati ključne znakove prvih antitijela koja su ljudi napravili protiv bolesti, kažu stručnjaci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.