open-navfaktor-logo
search
Poruke podrške
Kineski doktor pokušao upozoriti kolege na virus, policija mu pokucala na vrata i zaprijetila hapšenjem
Vlasti u kineskom gradu Wuhanu početkom januara pokušale su informacije o novom koronavirusu držati "pod kontrolom".
04.02.2020. u 21:05
get url
text
get url
text

Kada je jedan doktor pokušao upozoriti svoje kolege na epidemiju, posjetila ga je policija i kazala mu da s tim prestane. Mjesec kasnije, ovaj doktor proglašen je herojem, nakon što je svoju priču objavio iz bolničkog kreveta.

- Pozdrav svima, ja sam Li Wenliang, oftalmolog u Centralnoj bolnici Wuhan - započeo je post.

Doktor Li radio je u središtu epidemije u decembru kada je primijetio sedam slučajeva virusa, za koji je mislio da izgledaju kao SARS - virus koji je doveo do globalne epidemije 2003. godine. 

On je 30. decembra poslao poruku doktorima u njhovoj grupi za komunikaciju, te ih upozorio na izbijanje virusa i savjetovao im da nose zaštitnu odjeću kako bi izbjegli infekciju.

Ono što doktor Li tada nije znao jeste da je otkriven potpuno novi virus.

Četiri dana kasnije posjetili su ga službenici Ureda za javnu sigurnost i rekli mu da potpiše pismo. U pismu su navedene optužbe da je "davao lažne komentare" koji su "ozbiljno narušili društveni poredak", te da će ukoliko nastavi tu nezakonitu aktivnost biti priveden. On je bio jedna od osam osoba koje je policija upozorila zbog "širenja glasina".

Krajem januara dr. Li je objavio kopiju pisma na mreži Weibo i objasnio šta se dogodilo. U međuvremenu, lokalne vlasti su mu uputile izvinjenje, ali ono je stiglo prekasno.

Prvih par sedmica januara zvaničnici Wuhana insistirali su na tome da se virusom mogu zaraziti samo oni koji dođu u kontakt sa zaraženim životinjama, te nisu izdate upute za zaštitu ljekara.

Samo sedmicu nakon posjete policije, dr. Li je liječio jednu ženu od glaukoma, za koju nije znao da je zaražena koronavirusom, piše BBC.

U svom postu na Weibu, opisao je kako je 10. januara počeo kašljati, sljedeći dan je dobio groznicu, a dva dana kasnije je hospitaliziran. Njegovi roditelji su se također razboljeli, te su odvedeni u bolnicu.

Kina je 10 dana kasnije, 20. januara, proglasila epidemiju i vanredno stanje.

Dr. Li je kazao kako je nekoliko puta testiran na koronavirus, ali da da su svi testovi bili negativni. On se 30. januara ponovo oglasio na društvenoj mreži, napisavši kako se "današnje testiranje nukleinske kiseline vratilo sa pozitivnim rezultatom, prašina se slegla i konačno je stigla dijagnoza".

Post je za veoma kratko vrijeme dobio hiljade komentara i riječi podrške.

- Dr. Li je heroj - napisao je jedan od korisnika, koji je izrazio zabrinutost da njegova priča govori mnogo o stanju u državi.

- U budućnosti doktori će se morati više plašiti prilikom izdavanja ranih upozorenja kada otkriju znakove zaraznih bolesti - navedeno je u jednom od komentara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.