open-navfaktor-logo
search
Preliminarni rezultati
Koliko se bankama u BiH obratilo firmi i građana za odgodu plaćanja kredita
Iz Udruženja banaka BiH potvrdili su da se do sada prijavilo za marotorij na otplatu kredita po desetak posto građana i u istom procentu toliko i firmi.
18.04.2020. u 18:28
get url
text
Kredit

- Prvi su podaci da se za moratorij na otplatu kredita prijavilo otprilike 10 posto građana i isto toliko firmi. Jasno je da se očekuje da će moratorij zatražiti još više građana i firmi jer ovaj proces tek je započeo. Ovo još nisu velke brojke, a sve zavisi koliko će trajati proces oko pandemije koronavirusa – izjavio je za Faktor Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Kako će se dogovoriti osiguravajuća društva sa bankama i mikrokreditnim organizacijama u vezi s osiguranjem kredita kod kojih je odobren moratorij na otplatu kredita, zabrinuti su građani i poslodavci.

- Dok traje moratorij na otplatu kredita, neće biti nikakvih novih troškova. Ostaje sve isto sa klijentima kako je ugovorom definirano i neće se morati ponovo plaćati za osiguranje uzetih kredita. Jučer smo o tome razgovarali sa odgovornim u entitetskim agencijama za bankarstvo i sve što se radi na odgodi plaćanja kredita, važi isto u Federaciji BiH i Republici Srpskoj – izričit je Kutle.

Iz Udruženja banaka BiH ranije su dali pojašnjenje na najčešća pitanja klijenata u vezi s moratorijem na otplatu kredita u kojem navode da banke primjenju odluke bankarskih agencija o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19, koja se odnose na potraživanja od fizičkih i pravnih lica.

Kada je riječ o tome ko ima pravo na odgodu u otplati kreditnih obaveza, iz Udruženja banaka navode da prema odlukama agencija pravo na posebne mjere mogu ostvariti klijenti koji su direktno ili indirektno pogođeni vanrednim okolnostima izazvanim virusnim oboljenjem COVID-19. To znači da je njihova kreditna sposobnost pogoršana, odnosno izvori za otplatu smanjeni čime je onemogućeno ili će biti onemogućeno izmirivanje obaveza prema banci.

Ukoliko se radi o klijentu fizičkom licu, u praktičnom smislu to znači da nema mogućnost za rad usljed oboljenja, boravka u karantinu ili samoizolaciji. Nema mogućnost za rad usljed gubitka posla jer je kompanija u kojoj je radio zapala u probleme zbog koronavirusa. Zatim da su klijentu značajno smanjeni prihodi zbog pojave koronavirusa, te drugi slučajevi u kojima je njegova kreditna sposobnost ugrožena zbog koronavirusa.

Ukoliko se radi o klijentu pravnom licu, to znači da mu je smanjena likvidnost/solventnost pojavom koronavirusa. Da mu dobavljači nisu u mogućnosti isporučivati proizvode ili usluge, te je klijent privremeno obustavio proizvodnju. Da su mu kupci prestali raditi ili su smanjili svoje poslovne aktivnosti u značajnom obimu. Da su zaposlenici klijenta zaraženi, te je klijent odlukom nadležnih organa morao zatvoriti svoje pogone, kao i to da je poslovanje klijenta pretrpjelo štetu na neki drugi način usljed koronavirusa.

U vezi s podnošenjem zahtjeva iz Udruženja banaka pojašnjavaju da klijenti samostalno trebaju kontaktirati banku i podnijeti zahtjev za odgodu plaćanja kreditnih obaveza. Zahtjev za odobrenje privremenih mjera za ublažavanje servisiranja obaveza prema banci će se podnositi zavisno od poslovne odluke konkretne banke. U nekim slučajevima će to biti isključivo putem internet stranice, a kod nekih drugih banaka će moći telefonski i/ili mailom.

Na pitanje šta podrazumijeva privremeni moratorij iz Udruženja banaka su odgovorili da banke mogu klijentu odobriti moratorij sa maksimalnim rokom trajanja do ukidanja proglašenja stanja "Prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine". Taj moratorij znači da će klijentu banke odložiti plaćanje obaveza (glavnica i kamata ili samo glavnica, u zavisnosti od procjene mogućnosti klijenta) do ukidanja proglašenja stanja nesreće.

Naveli su još da trenutno rok do kada se može podnijeti zahtjev nije ograničen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.