Kako je saopćio MUP Tuzlanskog kantona, pripadnici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a TK su prošle i ove godine zaprilili veći broj prijava počinjenih krivičnih djela računalne prevare kojom prilikom je građanima pričinjena materijalna šteta od oko 15.000 KM.

- U cilju rasvjetljavanja ovih krivičnih djela službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminaliteta, pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva TK, te u saradnji sa drugim policijskim agencijama na području FBiH, preduzeli su niz istražnih mjera i radnji kojom prilikom je identifikovan mogući počinilac, a radi se o D. M., rođen 1997.godine iz Sarajeva.

Protiv njega je i tokom 2021. godine nadležnom Tužilaštvu dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio 16 krivičnih djela računalne prevare i četiri krivična djela krivotvorenje isprave.

Tada je, između ostalog, "operirao" na području Srednjobosanskog kantona (SBK).

VEZANI TEKST - Sarajlija se predstavljao kao službenik banke i lakovjernim građanima "opuhao" račune

Kako je tada saopćio MUP SBK, osumnjičeni se predstavljao kao službenik banke, te od građana tražio da mu dostave podatke sa bankovnih kartica (broj kartice sa prednje strane, kao i brojeve sa zadnje strane kartice - CVV/CVC), kako bi im banka uplatila novčani poklon bon.

Dostavljeni podaci su mu omogućavali da izvrši nedozvoljeno skidanje novca sa računa građana putem interneta. Navedeni novac je prebacivao na račune koje je otvarao u sportskim kladionicama na području cijele Bosne i Hercegovine, odakle je podizao taj novac.

- Dana 26.05.2022.godine uz saglasnost postupajućeg tužioca i po naredbi nadležnog Suda, službenici Uprave policije MUP-a TK u saradnji sa službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, na području općine Ilidža, izvršili su pretresanje pokretne i nepokretne imovine koju imenovani koristi, a tom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti tragovi i dokazi koji mogu poslužiti u daljnjem krivičnom postupku. Nakon izvršenog pretresa, imenovanom je oduzeta sloboda i isti je priveden u službene prostorije Uprave policije MUP-a TK radi kriminalističke obrade, te će u Zakonom predviđenom roku, uz izvještaj biti predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva TK-a, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio tri krivična djela računalne prevare i jedan pokušaj prevare - naveli su iz MUP-a TK.

Iz policije napominju da će pripadnici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminaliteta i u narednom periodu promptno poduzimati sve odgovarajuće preventivne i represivne mjere na suzbijanju, te praćenju stanja i kretanja ovog vida kriminaliteta.