open-navfaktor-logo
search
Covid-pozitivan
Ljekari potvrdili: Trump se bori s disanjem, zastrašujući osjećaj, snimci to potvrđuju
Snimci koji su emitirani iz Bijele kuće nakon što se američki predsjednik Donald Trump vratio iz bolnice Walter Reed izazvali su niz komentara po društvenim mrežama o ozbiljnosti Trumpovog zdravstvenog stanja, pogotovo nakon što se saznalo da je Covid-pozitivan.
07.10.2020. u 15:05
get url
text

Trump je prošlog petka dobio pozitivan test na koronu, završio je u poznatoj bolnici u Washingtonu, gdje je boravio tri dana. Tamo je primio tri različite terapije (eksperimentalni koktel protivtijela, Remdesivir i deksametazon) i nakon tri dana se vratio u Bijelu kuću.

Nakon što ga je helikopter Marine One prebacio do travnjaka uz Bijelu kuću, Trump se popeo uz stepenice, skinuo masku i pozirao fotoreporterima.

Na snimkama i laik može vidjeti da Trump otežano diše, a bilo je onih koji su tvrdili da američki predsjednik vidljivo trpi bol. On i tako spada u visokorizičnu grupu ljudi (ima 74 godine i pretio je), a otežano disanje jedan je od simptoma korone. 

Trumpovo disanje nakon povratka iz bolnice komentirali su liječnici i profesori medicine, ne samo dežurni teoretičari zavjera.

- Predsjednik je hodao kao da pati od otežanog disanja. Napravio je oko 60 koraka (dvaput je zastao) i popeo se uz 30-ak stepenica. Kolika je bila njegova zasićenost kisikom prije napuštanja bolnice Walter Reid? Njegova "energija" nije stvarna, vjerovatno se radi o nuspojavi steroida. Puno je drugih problema - napisao je dr. Talmadge King Jr., dekan na USCF-u, jednom od najprestižnijih američkih univerziteta na polju medicine.

King je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za bolesti pluća. 

Njegovu procjenu podržao je i njegov kolega s fakulteta, prof. dr. Bob Wachter.

- Ako je ikad bilo ikakve sumnje u vezi sa stanjem pluća, ova slika govori više od 1.000 riječi. Ovako izgledaju pacijenti kad značajan dio njihovih pluća ne može izmjenjivati kisik i ugljični dioksid. Istinski zastrašujući osjećaj - poručio je Wachter.

Da je Trump u trenutku povratka u Bijelu kuću zaista imao problema s disanjem, potvrdila je i dr. Lucy Kalanithi, vanredna profesorica kliničke medicine na prestižnom američkom Stanfordu.

- Kao liječnica, osjećam intenzivnu empatiju dok gledam ovo. Ovaj pacijent nije dobro - napisala je dr. Kalanithi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.