U obraćanju povodom Nove godine, Merkel je istakla da pandemija koronavirusa predstavlja politički, socijalni i ekonomski izazov koji se dešava jednom u stoljeću.

- Mislim da ne pretjerujem ako kažem da nikada u proteklih 15 godina nismo doživjeli tako tešku godinu i nikada Novu godinu nismo dočekali s toliko nade, uprkos svim našim brigama i skepticizmu - kazala je Merkel te dodala:

- To je historijska kriza koja je zahtijevala mnogo od svih nas - rekla je Merkel, posebno spominjući napore i pomoć ljekara, medicinskih sestara i njegovatelja.

Napomenula je kako osjeća nadu u bolje dane, posebno nakon što je počela vakcinacija starijih osoba i zdravstvenih radnika u toj zemlji.

- Postepeno će im se pridruživati i druge dobne grupe i zanimanja, dok konačno vakcina ne postane dostupna svima koji žele da je prime. I ja ću se vakcinisati kada dođe moj red - rekla je njemačka kancelarka.

Merkel je također kritikovala one koji šire teorije zavjere tokom pandemije, koje je nazvala ne samo "opasnim i neistinitim" već i "ciničnim i okrutnim".

Naglasila je da joj veliku nadu daju i naučnici širom svijeta, posebno tursko-njemački naučnici koji su razvili vakcinu BioNTech/Pfizer protiv COVID-19.

- Ugur Sahin i Ozlem Tureci iz Mainza, osnivači kompanije, rekli su mi da ljudi iz 60 zemalja rade za njihovu kompaniju. Ne mogu se sjetiti boljeg primjera evropske i međunarodne saradnje, snage različitosti, koji u konačnici donose napredak - rekla je Merkel.

Merkel je također ponovila svoje obećanje iz 2018. godine da neće tražiti peti mandat kancelarke.

- Na kraju, željela bih reći nešto lično. Za devet mjeseci bit će održani opći savezni izbori na kojima se neću kandidirati za reizbor. Danas vam se vjerovatno kao kancelarka obraćam posljednji put povodom Nove godine - kazala je Merkel.