Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je doznačila više od milion konvertibilnih maraka (500.000 funti) za podršku lokalnoj zajednici i vlastima u Unsko-sanskom kantonu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) su potpisali Sporazum o implementaciji projekta "Incijativa socijalne kohezije Unsko-sanskog kantona" koji će trajati od novembra do kraja marta.

Projekat će doprinijeti naporima lokalnih zajednica da se osigura javna nabavka roba i usluga, za migrante kao i za lokalno stanovništvo u Unsko-sanskom kantonu. Projekat će također, podržati renoviranje i revitalizaciju javnih prostora kao što su Gradski park u Bihaću i partizansko groblje Borići.

Projekat ima za cilj da poboljša sigurnost kroz podršku u postavljanju javne ulične rasvjete u lokalnim zajednicama duž granice sa Republikom Hrvatskom kuda se kreću migranti i izbjeglice.

Ciljevi projekta su da se ojača javni komunalni servis kroz nabavku i postavljanje kanti i dodatnih kontejnera za otpad u gradskoj jezgri grada Bihaća, kao i kroz donaciju kamiona za otpad Gradu Bihaću i opštini Cazin.

Sporazum su potpisali Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Mathew Field i koordinator za Zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peter Van der Auweraert.