open-navfaktor-logo
search
Saopćili iz njegovog ureda
Na Sardiniji uhapšen Carles Puigdemont, bivši katalonski čelnik
Čelnika katalonskih separatista Carlesa Puigdemonta uhapsila je italijanska policija na Sardiniji, navodi se u saopćenju njegovog ureda, a prenosi Reuters.
24.09.2021. u 08:01
get url
text

Španija je za pobunu te pomoć u organiziranju referenduma o nezavisnosti 2017. godine, koji su španski sudovi ocijenili nezakonitim, optužila Puigdemonta, bivšeg katalonskog čelnika.

U martu je Evropski parlament oduzeo Puigdemontu imunitet koji je uživao kao član od 2019. Od tada on živi u samonametnutom egzilu u Belgiji.

Njegov ured kaže kako je Puigdemont u četvrtak poslijepodne otputovao u Alghero iz Brisela kako bi učestvovao na međunarodnoj izložbi Adifolk te se sastao s regionalnim čelnikom Sardinije i njenim ombudsmenom.

- Kad je stigao na aerodrom Alghero, zaustavila ga je italijanska granična policija. Sutra će se pojaviti pred sudijama apelacijskog suda u Sassariju koji će odlučiti hoće li ga pustiti ili izručiti - navodi se u saopćenju ureda.

Njegov advokat Gonzalo Boye potvrdio je na Twitteru da je Puigdemont u pritvoru, i dodao da je uhapšen na temelju evropskog naloga za hapšenje od 14. oktobra 2019, koji je prema "pravnom imperativu - kako je naveo Evropski sud pravde - obustavljen".

Puigdemont je bio predmet evropskog uhidbenog naloga koji je izdala Španija koja traži njegovo izručenje zbog njegove uloge u pokušaju nezavisnosti.

Referendum je doveo do najveće političke krize u toj zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća, a nakon toga je katalonski parlament, u list 2017. godine, jednostrano proglasio nezavisnost, što je potaknulo Vladu da nametne vlast iz Madrida, a vlasti su počele hapsiti separatističke čelnike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.