Kako je za Faktor potvrđeno u toj pravosudnoj instituciji, Džamonja je uhapšen na osnovu potrage MUP-a Kantona Sarajevo koja je za njim i raspisana radi ispitivanja.

- Nakon što je ispitan, s obzirom na to da nije bilo zakonskog osnova za njegovo dalje zadržavanje, pušten je na slobodu - kazala je za Faktor Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

VEZANI TEKST - Nikola Džamonja uhapšen sedam godina nakon ranjavanja sedam gostiju kafića na Dobrinji

Kako smo saznali u sarajevskom Općinskom sudu, koji je ranije naredio raspisivanje potjernice za njim zbog neodazivanja na izdržavanje kazne zatvora zbog krivičnog djela pokušaj ubistva, ona je u februaru ove godine povučena. 

Općinski sud u Sarajevu je, kako nam je potvrđeno u tom sudu, van snage stavio naredbu o raspisivanju potjernice.

Potjernica je povučena jer je 10. februara ove godine Republika Hrvatska preuzela izvršenje krivične sankcije, te će Džamonja, koji ima državljanstvo obje zemlje, kaznu izvršavati u Hrvatskoj. 

Džamonja se godinama nalazi u Splitu, a nakon što ga je sarajevska policija tražila zbog pucnjave u naselju Dobrinja u kojoj je ranjeno sedam osoba.

Pucnjava se dogodila početkom augusta 2013. godine u kafiću "Kuća", a kako se neposredno nakon ovog događaja moglo čuti, meta je bio vlasnik tog objekta Almedin Ćato, kojeg je Džamonja već jednom ranio prije ove pucnjave.

U vrijeme kada se desila pucnjava, Džamonja je već bio "u bijegu" zbog tog ranijeg okršaja, a zbog kojeg ga je Općisnki sud u Sarajevu osudio na osam mjeseci zatvora.