open-navfaktor-logo
search
Prevara i pranje novca
Optužnica protiv četiri osobe: Biznismena iz Kanade prevarili za više od dva miliona KM
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Roberta Iličića, zvanog Robac (1974) iz Mostara, državljanina BiH i Hrvatske; Ivana Knezovića (1964) iz Širokog Brijega, državljanina BiH i Kanade, Ivo Zvone (1979) iz Dubrovnika državljanina Hrvatske; te Ante Bralić Labinčić (1971) iz Splita, državljanina Hrvatske.
16.04.2020. u 14:34
get url
text

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, terete se za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, prevaru, iznudu i pranje novca.

- Optuženi se terete da su u razdoblju od 2012. do 2015. godine, djelujući kao grupa udružena radi počinjenja krivičnih djela, saznavši za namjere jednog kanadskog državljanina bh. porijekla da svoje poslovanje prenese u Hrvatsku i BiH, činjenjem krivičnih djela prevare i pranja novca od navedene osobe iznudili i otuđili velika novčana sredstva, sa ciljem otuđenja njegove imovine, nekretnina i vozila, te ostvarivanja nezakonite imovinske koristi - navodi se u saopćenju.

Prema optužnici, oni su počinjenjem ovih krivičnih djela, na teritoriji BiH i Hrvatske, od prevarenog Kanađanina oduzimanjem novca, vozila i nekretnina u BiH, stekli i zadržali za sebe nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 1.147.910 eura (u protuvrijednosti oko 2.25 miliona KM).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.