open-navfaktor-logo
search
Bosanski kulturni centar
Otvorena izložba slika i crteža Izeta Alečkovića: Ljudska patnja prikazana na slikarskim platnima
Monografija i samostalna izložba slika i crteža Izeta Alečkovića večeras je predstavljena u galeriji JU Bosanski kulturni centar KS. Njegovi radovi obrađuju tematiku vezanu za ratna stratišta, motivi koji su vezani za ples, a također obrađuju hristološku i mitološku tematiku.
12.07.2022. u 22:22
get url
text

- Večeras je izloženo oko 40 radova, koji su posvećeni patnji čovjeka. Radi se o dvije skulpture, te crteži, grafika i ulje na platnu. Formati su uglavnom veliki, a tehnike su akrilik i ulje, tako da u prostoru to jako lijepo stoji - rekao je za Fenu Alečković.

Jedna od večerašnjih promotora, historičarka umjetnosti Lejla Bušatlić istakla je da stvaralaštvo Izeta Alečkovića svojim kreativnim potencijalom i izražajnom snagom potvrđuje da umjetničko djelo jeste znak, simbol i poruka, ali prije svega emocija.

- Stoga, njegova suština se može razumjeti jedino kroz empatički pristup u čijem središtu je snažno proživljen osjećaj. To iskustvo umjetnosti nadilazi hladni intelektualizam, empirijski pogled na svijest, jer prodire dublje u samu bit ljudske egzistencije - kazala je Bušatlić.

Ono što bi se moglo izdvojiti kao motiv koji je uvijek prisutan u Alečkovićevim radovima je ljudsko tijelo u svojoj anatomskoj složenosti.

- Pored samog inteziteta kolorističkih vrijednosti, upotrebe impasta, ekspresivnu snagu Alečkovićevog slikarstva definira i eruptivna moć njegovih snažnih, brzih poteza kista. Izražajnost likovnog jezika vrlo vješto se povezuje s kompleksnim ikonografskim sadržajima - navela je Bušatlić.

Posjetioci će izložbu moći pogledati svaki dan do 31. jula, od 10 do 19 sati.

Izet Alečković rođen je 1944. godine u Sarajevu. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo. Izlagao je na 31 samostalnoj izložbi u zemlji i inozemstvu, kao i na brojnim zajedničkim izložbama. Učesnik je mnogih akcija, instalacija i performansa s grupom Zvono.

Godine 2002. na poziv organizatora učestvovao je na najznačajnijoj svjetskoj izložbi savremene umjetnosti “Dokumenta 11” u Kasselu (Njemačka), na temu “ Krah civilizacije”, gdje je bio zapažen i od posjetilaca i od likovnih kritičara. Godine 2010. bio je glavni inicijator s grupom sarajevskih umjetnika za obnavljanje Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo - ULUKS, kada ga biraju za predsjednika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.