open-navfaktor-logo
search
Apel
Palestinski premijer pozvao UN da interveniše kako bi se zaustavili izraelski napadi na Gazu
Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh pozvao je Ujedinjene nacije (UN) da hitno intervenišu kako bi se zaustavili izraelski napadi na Gazu.
11.05.2021. u 11:25
get url
text

Shtayyeh je u saopćenju naveo da Vijeće sigurnosti UN-a mora intervenisati i kako bi se zaustavili izraelski napadi na Al-Aksu. Pozvao je također međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava da najoštrije osude izraelske napade te upozorio da bi napetost mogla dovesti do opasne eskalacije sukoba.

Također je naložio ministrima u palestinskoj vladi da osiguraju sve zdravstvene i medicinske potrepštine u Gazi.

Ministarstvo zdravstva Palestine saopćilo je da je bilans smrtno stradalih u izraelskim napadima na Gazu povećan na najmanje 24, dok su povrijeđene 103 osobe. U saopćenju se navodi kako je među 24 šehida koji su položili živote bilo i najmanje devetoro djece, a da su ranjene najmanje 103 osobe.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak napadom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.Kasno navečer u ponedjeljak izraelska vojska je saopćila da izvodi žestoke zračne napade na Gazu i to kao odgovor na raketne napade koji su prethodno iz Gaze izvedeni ka izraelskim gradovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.