Subota, 06.06.2020.

Simbol hrabrosti

Plave visibabe ukrasile krajolike Turske

FOTO: AA

Krajolik turskog grada Ovacika ovih dana krase "proljetne ljepotice", cvijet koji je glasnik proljeća i simbol hrabrosti i odvažnosti.

Ovacik je smješten na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara i dom je prirodnih bisera Nacionalnog parka Munzur, vodopada Četrdeset stepenica i doline Mercan, a sve te krajolike povezuje plavi cvijet scilla siberica, odnosno sibirska ljuska.

Kraj zime i početak proljeća u toj periferiji Tuncelija najavljuje upravo ta biljka koja listovima nalik maču probija snijeg i najavljuje buđenje prirode. Naziv na turskom jeziku je upravo tako dobila "kardelen" (ona koja probija snijeg).

Mještanin sela Santosun Nihat Dermen kaže da cvjetanje te prkosne biljke donosi okrepljenje kod ljudi nakon višemjesečne zime.

- Zime su ovdje surove. Proljeću se zato posebno radujemo i ono je ovdje čarobno. Na planinama još ima snijega, a doline su ozelenjele - kazao je Derman.

Iako ne raste više od 20 centimetara, ova vrsta visibabe raskoš dobija širenjem i rascvjetavanjem na širokim poljima, proplancima i kamenjarima.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh