open-navfaktor-logo
search
Premijer Hrvatske
Plenković: Izetbegović je veoma utjecajan u BiH, zainteresirani smo za napredak zemlje
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas novinarima kako se večerašnjom posjetom Zagrebu lidera Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, nastavlja dijalog o budućnosti BiH i položaju Hrvata.
28.09.2020. u 15:36
get url
text

Sastanak je, podsjećamo, zakazan u 19 sati, a prisustvovat će i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

- Mi imamo kontinuirani dijalog sa predstavnicima BiH i već duže vremena planiramo susret sa Izetbegovićem. Mislimo da je važno da otvaramo komunikaciju sa svim narodima u BiH. Izetbegović je veoma utjecajan u BiH, i naročito kao čelnik SDA i i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH - kazao je Plenković.

On je dodao da današnjim posjetom Hrvatska nastavlja dijalog i o budućnosti BiH, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnosti.

- A tu mislim na Izborni zakon koji ovakav kakav jeste dovodi do dezavuiranja duha i slova Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pozicija je naša jasna. Nije dobro da dolazi do situacija u kojoj Hrvati kao konstitutivni narod zbog malobrojnosti dolazi u situaciju da nemaju svoje legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti u BiH - poručio je Plenković.

Na pitanje medija da li je večerašnji susret s liderima SDA i HDZ nastavak susreta koji je nedavno imao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Plenković je ponovio kako razgovaraju sa svim predstavnicima u BiH.

- To je nama bliska susjedna, prijateljska zemlja i ako postoji tema oko koje smo svi zainteresirani da se ostvari napredak, onda je to BiH - istakao je Plenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.