open-navfaktor-logo
search
Zahlađenje odnosa
Pompeo je "mrtav" za Berlin
Činjenica da je Pompeo otkazao dolazak u Berlin da bi "zveckao oružjem" prema Iranu samo je dodala "so na ranu"
08.05.2019. u 19:29
get url
text

Svi znaju da Nijemci mrze kašnjenja. Međutim, ono što mrze i više od toga je kada sastanak otkažete u posljednji čas, piše ugledni njemački analitičar Matthew Karnitshing, na portalu Politico.eu, u tekstu pod naslovom "Pompeo je mrtav za Berlin"..

A upravo to je napravio američki državni sekrtetar Mike Pompeo, otkazavši posjetu Berlinu i razljutivši tako kancelarku Angelu Merkel i ministra vanjskih poslova Heika Maasa.

- Ovo je teško opravdati - pišu dnevne novine Süddeutsche Zeitung.

Oni se pitaju šta to Pompeu može biti važnije od od prve posjete Berlinu od kada je preuzeo dužnost državnog sekretara.

Prema Pompeovom mišljenju to je Iran, što je dodatno razbjesnilo njemačke zvaničnike. Naime, Berlin se i dalje trudi očuvati iluziju kako Evropa može spasiti nuklearni program sa iranom, kojeg su SAD odbacile, u skladu sa svojom novom ratobornom politikom prema Iranu.

Činjenica da je Pompeo otkazao dolazak u Berlin da bi "zveckao oružjem" prema Iranu samo je dodala "so na ranu".

Reakcija njemačkih zvaničnika u javnosti bila je blaga. Međutim, "izvan dometa reflektora", on je bila krajnje bijesna.

Zahlađenje odnosa između Njemačke i SAD-a ogleda se i na dosljednosti prema diplometskim procedurama. Kako ti odnosi postaju hladniji tako njemački zvaničnici sve više insistiraju na tim svojevrsnim rutalima.

Prema njemačkom shvatanju dijalog je, bez obzira na krajnji rezultat, uvijek bolji od šutnje. Primjer za to su sastanci Angele Merkel sa Vladimirom Putinom, čak i nakon što je Rusija okupirala dio Ukrajine. Njemačka kancelarka je desetak puta razgovarala sa ruskim predsjednikom čak i nakon aneksije Krima.

Čak i da je Pompeova posjeta rezultirala samo fotografisanjem i neobaveznim "čavrljanjem", Nijemci su očekivali da se ispoštuje ta procedura.Ni najava američkog državnog sekretara da će posjetiti Berlin prvom narednom prilikom nije bila dovoljna da popravi štetu koju je izazvalo otkazivanje, piše Karnitshing.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.