Na ruku Izraelu

Pompeo objavio odluku: SAD legalizira jevrejska naselja na Zapadnoj obali

Objavljeno: 18.11.2019. u 21:37

Rekao je kako dugogodišnji pristup SAD-a u vezi s dešavanjima na Zapadnoj obali nije doprinio miru

Mike Pompeo

Šef američkog State Departmenta Mike Pompeo izjavio je kako Sjedinjene Američke Države (SAD) jevrejska naselja na Zapadnoj obali više ne smatraju ilegalnim. Pompeo je govorio na konferenciji za novinare u Washingtonu, a tom prilikom se dotakao i jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Izjavio je kako je administracija Donalda Trumpa promijenila politiku iz vremena predsjednika Baracka Obame u kotekstu jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Rekao je kako dugogodišnji pristup SAD-a u vezi s dešavanjima na Zapadnoj obali nije doprinio miru. Podsjetio je kako je administracija 39. američkog predsjednika Jimmyja Cartera 1978. godine imala stav da se jevrejske incijative za gradnju naselja kose s međunarodnim pravom, ali i to da je Carterov nasljednik Ronald Reagan bio protiv takvog pristupa.

-Reaganova administracija je smatrala da ta naselja nisu nezakonita i da su izraelske inicijative u skladu s međunarodnim pravom. Nakon što smo pomno ispitali sve strane rasprave, mi se kao Trumpova administracija slažemo sa stavom predsjednika Reagana i poručujemo da SAD više ne misli da su naselja na Zapadnoj obali protivna međunarodnom pravu - poručio je Pompeo.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije