open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Preminuo akademski slikar Nezir Čorbić
Akademski slikar Nezir Čorbić (78) iz Tuzle, poslije duže i teške bolesti, preminuo je u srijedu uvečer u svom rodnom gradu.
24.06.2021. u 12:44
get url
text
get url
text

Trebao je imati operaciju kuka, nakon što je preživio infarkt, ali drugi zdravstveni problem su doprinijeli činjenici da je Nezir Čorbić izgubio svoju posljednju životnu bitku.

Čorbić je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu, a svojevremeno je bio profesor likovne umjetnosti u tuzlanskoj gimnaziji. Njegovi savremenici kažu kako je svoje prve slikarske radove načinio 1960. godine.

Izlagao je u inostranstvu, a najčešće u Beogradu gdje je 1968. godine završio Akademiju likovnih umjetnosti pod mentorstvom Mile Milunovića.

U martu 2014. godine objavio je knjigu "Muhuri" koju je posvetio drugarima i raji iz Malkočevog sokaka koji se danas nalazi između Elektrotehničkog fakulteta i Velike pijace u Tuzli.

Posljednjih godina je živio u Počitelju, ali se zbog zdravstvenih problema vratio u Tuzlu. Preminuo je u 78. godini, a iza njega je ostao bogat opus umjetničkih radova kao trajno svjedočanstvo na njegovu plodonosnu karijeru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.