open-navfaktor-logo
search
Turska
Presuda u krovnom procesu protiv FETO-a: Više optuženih osuđeno na po 141 kaznu doživotnog zatvora
Sud u Ankari donio je danas presudu u slučaju 224 optuženih koji su obuhvaćeni okvirnom optužnicom za dešavanja u zgradi Generalštaba Turske u Ankari tokom pokušaja puča, 15. jula 2016
20.06.2019. u 10:48
get url
text

Sud u Ankari donio je danas presudu u slučaju 224 optuženih koji su obuhvaćeni okvirnom optužnicom za dešavanja u zgradi Generalštaba Turske u Ankari tokom pokušaja puča, 15. jula 2016., među kojima su članovi FETO-ovog rukovodećeg tijela, takozvanog "Vijeća za mir u domovini". 

Više pripadnika FETO-a, uključujući i bivšeg zapovjednika zračnih snaga Turske general Akina Ozturka, osuđeno je na po 141 kaznu doživotnog teškog zatvora, javlja Anadolu Agency (AA). 

Zgrada Generalštaba turske vojske u Ankari jedna je od ključnih lokacija u noći pokušaja puča, odakle su članovi pomenutog ”Vijeća za mir u domovini” upravljali čitavim procesom. Sud u Ankari danas je donio presudu u krovnom procesu protiv FETO-a. 

Bivši komandant Počasne garde ureda turskog predsjednika i bivši pukovnik Muhsin Kutsi Baris, koji je tokom pokušaja puča izdao naređenje da se zauzme zagrada TRT-a, osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Kazna doživotnog zatvora izrečena je i bivšem glavnom oficiru za vezu ureda turskog predsjednika Erdogana i članu FETO-ovog takozvanog "Vijeća za mir u domovini" Aliju Yaziciju. 

Bivši oficir za vezu načelnika Generalštaba Oružanih snaga Turske Levent Turkkan je također osuđen na doživotnu kaznu zatvora. 

Bivši predsjednik Ureda za analizu informacija pri Generalštabu Republike Turske Sinan Surer je također osuđen na 141 kaznu doživotnog zatvora. Na 141 kaznu doživotnog zatvora osuđeni su također i general major Kubilay Selcuk, general major Mehmet Disli, bivši general-pukovnik Ilhan Talu, general-major Mehmet Partigoc. 

Dosje optužnice sadrži najmanje 2.386 podnosioca žalbi, među kojima su i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ministar odbrane Hulusi Akar, kao i brojni građani Turske koji su povrijeđeni u noći 15. jula. Tokom procesuiranja saslušano je 235 svjedoka. 

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula prošle godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane turske vlasti. Vlasti Turske provode opsežne operacije u okviru borbe protiv te terorističke mreže na čijem čelu je Fetullah Gulen. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.