open-navfaktor-logo
search
Operacija "Izvor mira"
Pristalice terorista pokušavaju širiti laž da turska vojska koristi hemijsko oružje
Kreatori propagande terorističke organizacije YPG/PKK pokušali su plasirati i laži da je tokom antiterorističke operacije "Izvor mira" korišteno hemijsko oružje i fosforne bombe
17.10.2019. u 16:33
get url
text

Na društvenim mrežama nastavljeno je širenje dezinformacija o operaciji "Izvor mira" koju turske snage provode na sjeveroistoku Sirije, a kreatori propagande terorističke organizacije YPG/PKK pokušali su plasirati i laži da je tokom pomenute antiterorističke akcije korišteno, između ostalog, hemijsko oružje i fosforne bombe.

Na društvenim mrežama sve se češće pojavljuju informacije, fotografije i videozapisi snimljeni na različitim mjestima i u različito vrijeme, a koje simpatizeri terorista pokušavaju predstaviti kao da su nastale tokom operacije "Izvor mira".

Profil koji podržava teroriste podijelio je fotografiju osobe smještene u bolnici i pokušao je plasirati laž da je turska vojska koristila hemijsko oružje. Ipak, fotografija je nastala nakon napada hemijskim oružjem kojeg su pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada izveli u aprilu 2017.

Manipulatori su pokušali i fotografiju napada sirijskog režima na Istočnu Gutu u martu 2018, kao i onu na kojoj se vidi dim iznad naselja nakon što su izraelske snage fosforne bombe bacile na Gazu u januaru 2009. godine, plasirati kao da su nastale tokom operacije "Izvor mira".

Pristalice YPG/PKK-a pokušale su pomenute fotografije predstaviti kao da su zabilježene u Ras al-Aynu, na sjeveru Sirije.

Simpatizeri terorista su pokušali i fotografije nastale tokom eksplozije predstaviti kao da su nastale tokom operacije. Te fotografije nastale su u junu 2016. godine u Halepu.

Manipulatori su pokušali i fotografije ljudi stradalih u napadima hemijskim oružjem i fosfornim bombama prikazati kao da su nastale tokom operacije "Izvor mira". Ipak, jasno je da je fotografija s potretom djeteta nastala 2009. u Afganistanu. I fotografiju muškarca u bolnici simpatizeri terorista pokušali su predstaviti kao da je nastala tokom operacije, a stvarna istina je da je zabilježena nakon napada Izraela na Gazu 2009. godine.

Ranije je i ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar upozorio da su dobili informacije kako su pripadnici terorističke organizacije koristili hemijsko oružje i da pokušavaju za to okriviti tursku vojsku.

- Oružane snage Turske (TSK) u svom inventaru nemaju hemijsko oružje - naglasio je Akar.

Pristalice terorističke organizacije manipulisale su sadržajima i širile dezinformacije i tokom operacija "Štit Eufrata" i "Maslinova grana".

Oružane snage Turske i Sirijska nacionalna vojska su 9. oktobra pokrenule operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji pod okupacijom terorista YPG/PKK-a te uništiti koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

PYD/YPG je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Europskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi oružanu borbu protiv Turske.

Turske snage sigurnosti se odlučno bore protiv terorističke organizacije PKK-a u toj zemlji, ali i protiv njegovih ogranaka u Siriji i Iraku. Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno "pravo na samoodbranu" i na rezolucije Vijeća sigurnosti o borbi protiv terorizma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.