open-navfaktor-logo
search
Problemi
Proizvođači u nepovoljnom položaju: Prvoklasni kupus nemaju kome da prodaju
Proizvođači kupusa u Semberiji nalaze se u veoma nepovoljnom položaju jer imaju velike količine neprodatog kupusa za koje ne mogu naći kupce ni po dosta nižoj cijeni. Velike površine ovog povrća, kako tvrde poljoprivednici, bit će zaorane.
26.10.2020. u 16:44
get url
text

- Imate od marku i po do dvije marke, dvije i po. Sve zavisi od kvaliteta kupusa. Ali ništa ne vrijedi kada ne može da se proda, svaki dan ostane. Jadni seljak, radi ,bori se ali teško - kaže proizvođač kupusa Dragiša Božić iz sela Velika Obarska

Simo Krajišniković iz semberskog sela Batković dodaje da su "poljoprivrednici i zaista se dugo ne mogu oporaviti".

- A Vlada RS-a ne razmišlja o tome da da pomoć ljudima. Kad ne bude proizvodnje moraju uvoziti - kaže Krajišniković.

Iako je cijena kupusa pala za 40, pa i 50 posto u odnosu na prošlu godinu, zaradi se minimalno, ni osnovni troškovi se ne mogu pokriti. Velike površine ovog povrća, kako tvrde poljoprivednici, biće zaorane.

- Iduće godine neću se baviti povrćem, ne vrijedi. Ovo što sam uložio nisam vratio - napominje Krajišniković

- Šta ćeš izvaditi od funkcionera i od općine? To su glodari od njih nema proizvodnje nikakve, a seljak proizvodi i njih hrani. Seljak se ne smije buniti, seljakovo je da radi, a ne da priča - kaže proizvođač povrća Stevo Jokšić iz sela Crnjelovo.

Dragiša Božić iz sela Velika Obarska zaključuje da je "jedina fabrika u ovoj našoj Semberiji Selo. Sve ostale fabrike su zatvorene".

I koronavirus je uzeo svoj danak, pa pojedini krive epidemiju za pad kupovne moći građana, piše RTV BN.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.