open-navfaktor-logo
search
Sukob bio neizbježan
Putin: Nema sumnje da će Rusija postići sve ciljeve u Ukrajini
Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je u utorak da će svi ciljevi "specijalne vojne operacije" u Ukrajini biti postignuti.
12.04.2022. u 13:22
get url
text

Govoreći na kosmodromu Vostočni uoči sastanka sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, Putin je rekao da je sukob između Rusije i Ukrajine neizbježan jer Zapad pretvara Ukrajinu u antirusku bazu.

- Ukrajina se pretvorila u antirusko uporište, tu su brižljivo uzgajane klice nacionalizma i neonacizma, koje su tu bile dugo vremena. Neonacizam je posebno rastao, a sukob Rusije sa ovim snagama bio je neizbježan, oni su samo birali vrijeme za napad - istakao je Putin.

Ruski predsjednik je pohvalio akcije ruske vojske rekavši da se vojnici bore "hrabro i kompetentno".

- Nema sumnje da će Oružane snage Rusije ostvariti svoje ciljeve. Ciljevi su apsolutno jasni, oni su plemeniti. Naš glavni cilj je da pomognemo narodu Donbasa, koji smo priznali. Morali smo to učiniti jer su vlasti Kijeva, koje gura Zapad, odbile da sprovedu sporazume iz Minska koji imaju za cilj mirno rješenje problema Donbasa - rekao je Putin.

Agresija Rusije na Ukrajinu, koja je počela ruskim napadom 24. februara, izazvala je međunarodnu osudu, dovela do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, najmanje 1.842 civila ubijeno je otkako je Rusija započela rat protiv Ukrajine, a 2.493 je ranjeno. Strahuje se da je stvarni broj puno veći. Istovremeno, više od 4,5 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a milioni su interno raseljeni, podaci su UN-ove agencije za izbjeglice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.