Ograničavanje sloboda

Putin potpisao zakon kojim Vladi daje pravo da blogere i novinare označi kao strane agente

Objavljeno: 02.12.2019. u 20:44

Prijedlog zakona, koji je Duma nedavno gotovo jednoglasno odobrila, proširuje postojeći zakon koji uključuje medije koji se finansiraju iz stranih izvora prihoda

FOTO: Arhiv

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak prijedlog zakona kojim se Vladi daje pravo da blogere, novinare i korisnike društvenih mreža označi kao strane agente.

Prijedlog zakona, koji je Duma nedavno gotovo jednoglasno odobrila, proširuje postojeći zakon koji uključuje medije koji se finansiraju iz stranih izvora prihoda. Taj zakon je usvojeno 2017. godine, kao odgovor na odluku Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država da rusku državnu RT televiziju označi stranim agentom.

Novi zakon može se odnositi na sve koji distribuišu sadržaj proizveden u medijima i dobijaju sredstva iz inostranstva da budu označeni kao strani agenti.

Taj potez mnogi u Rusiji kritikuju zbog još većeg ograničavanja slobode izražavanja i dopuštanja vlasti da obuzda neistomišljenike.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije