open-navfaktor-logo
search
Eskisehir
Ronioci hrane morske pse i raže u divovskom akvarijumu
U akvarijumu koji je otvoren 2014. godine nalazi se preko 100 vrsta riba koje su donesena iz Atlantskog okeana, Crvenog mora, južnoameričkih jezera i rijeke Amazona
05.01.2020. u 10:00
get url
text

U turskom gradu Eskisehiru nalazi se divovski akvarijum u kojem se nalaze razne vrste riba, uključujući i morske pse i raže, koje ronioci hrane vlastitim rukama.

U akvarijumu koji je otvoren 2014. godine nalazi se preko 100 vrsta riba koje su donesena iz Atlantskog okeana, Crvenog mora, južnoameričkih jezera i Amazona.

Akvarijum, dubine 3,5 metara i volumena vode milion litara, samo prošle godine je posjetilo oko 800.000 ljudi.

{$galerijaFotografija}

Zanimljivo je da u ovom akvarijumu vlastitim rukama ribe hrane dvojica ronilaca Mehmet Ali Ucar i Ozgur Altinisik, koji, kako kažu, uživaju u ovom poslu jer svojom pojavom posebno obraduju mališane.

Ucar, koji već dvije i po godine radi na ovom mjestu, za AA je kazao da osim što hrane ribe, čiste i akvarijum.

- Rukama hranimo morske ribe u glavnom spremniku. Hranimo ih četiri puta u sedmici. Za mene je ovo, na neki način, i velika čast da mogu roniti među morskim ribama u gradu koji nema more. Zaista uživam u ovom poslu i sretan sam - kazao je ovaj ronilac.

Ističe također da je posebno sretan dok roni i hrani ribe.

- Jer nema svako priliku da roni tako blizu ribama kao što su morski psi, raže i mnoge druge vrste morskih riba. Ronimo blizu njih pažljivo kako ih ne bi povrijedili. Cijeli proces hranjenja traje 20 do 25 minuta - ispričao je Ucar.

Njegov radni kolega Altinisik ističe kako je i ranije ronio ali nikada tako blizu ribama kao sada dok je u akvarijumu, dodajući da praktično rukama donose hranu do samih usta riba.

- Pazimo ih kao male bebe. Nekako smo s njima već uspostavili posebnu vezu. Navikle su se na nas. Drago nam je da i posjetioci uživaju dok nas gledaju kako ronimo među ribama - kazao je ovaj ronilac, dodajući da je posebno sretan kada vidi djecu koja uživaju gledajući šaroliki morski svijet unutar akvarijuma.

20200104_2_40160170_50913636.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.