open-navfaktor-logo
search
Sud u Banjoj Luci
"Rumuni organizuju igre na sreću, dobitak siguran": Dobojlija optužen za prevare i pranje novca
Sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv Stanislava Despotovića (36) iz Doboja zbog krivičnih djela kompjuterska prevara i pranje novca.  
19.10.2022. u 14:02
get url
text

Optužnica ga tereti da je od maja do decembra 2020. godine, neovlašteno pristupao računarskoj mreži kompanije Mtel i bez realnog novčanog pokrića vršio dopune "prepaid" brojeva u ukupnom iznosu od 668.658 KM, za koliko je oštećena ova kompanija.

Dodaje se da je u cilju prikrivanja prave prirode novca sa lažno dopunjenih prepaid računa vršio uplate na račune u kladionicama na području više gradova i općina, te angažovao druge osobe koje su sa računa podizali novac.

Između ostalog, angažovao je prijatelja iz djetinjstva i saradnika Mirijana Ristića, koji je također obuhvaćen istom optužnicom i tereti se za krivično djelo pranje novca. Drugooptuženom Ristiću se na teret stavlja da je prikrivao novac, za koji je znao da je pribavljen izvršenjem krivičnog djela.

U optužnici se dodaje da je Despotović angažovao i jednu rodicu, svjestan da je ona u teškoj materijalnoj situaciji jer je samohrana majka dvoje maloljetne djece, te joj rekao da se radi o legalnim dobicima i da može zaraditi 15 posto od podignute sume novca koji bude prebačen na njen račun.

- Objašnjavao je da su Rumuni organizovali nekakve igre na sreću u kojima se sigurno dobija i da im je samo potreban neko da podigne novac koji će leći u kladionicama, a potom ih nagovorao da potraže i druge osobe koje bi na isti način, za procenat od 15 posto podizali novac sa svojih računa u kladionicama - dodaje se u optužnici.

Na taj način uključeno je više ljudi koji su u kladionicama podizali novac, uz predočavanje ličnog dokumenta i koda.

- Kad za neke "igrače" više nije bilo moguće obaviti isplate u poslovnicama kladionica, novac je prebacivao na tekuće račune u bankama, pa su tako angažovane osobe podigle ukupno 393.387 KM od čega su zadržali 15 odsto kao "zaradu", a iznos od 334.378,95 KM su predali Stanislavu Despotoviću. Također, u cilju prikrivanja prave prirode novca, od gotovog novca pribavljenog izvršenjem krivičnog djela kupio je motocikl marke BMW za 30.000 KM, zatim auto "peugeot" za 37.500, kao i vozilo marke "kia sportage" za 3.600 eura - dodaje se u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.