open-navfaktor-logo
search
Incident
Ruski ambasador napustio salu Vijeća sigurnosti UN-a dok je govorio Michel koji mu je poručio: Možda je lakše ne čuti istinu
Stalni predstavnik Ruske Federacije pri Vijeću sigurnosti UN-a Vasilij Nebenzja napustio je salu tokom govora predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela.
06.06.2022. u 22:56
get url
text
Charles Michel
Charles Michel

Direktan prijenos sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija obavljen je na Youtube-u.

- Gospodine ambasadore Ruske Federacije, budimo iskreni, Kremlj koristi zalihe hrane kao rakete protiv zemalja u razvoju. Dramatične posljedice ruskog rata protiv Ukrajine odjekuju širom svijeta. Podižu cijene hrane, guraju ljude u siromaštvo i destabiliziraju čitave regije. Ruski rat – jedini uzrok predstojeće krize hrane. Za ovo je odgovorna samo Rusija. Suprotno onome što kampanja laži i dezinformacija Kremlja govori - rekao je Michel.

On je dodao da je tokom posjete Ukrajini vidio milione tona žitarica i pšenice zaglavljenih u kontejnerima i na brodovima u Crnom moru, piše dailybanner.

Dodao je da ruski tenkovi, bombe i mine sprečavaju Ukrajinu da sadi i bere, da Kremlj također gađa rezerve žita i krade žito na teritorijama koje zauzima.

- Sve ovo, okrivljavanje drugih. Ovo je kukavičluk i propaganda - rekao je Michel.

On je također podsjetio da Evropska unija nije uvela sankcije poljoprivrednom sektoru Rusije.

- Naše sankcije protiv ruskog transportnog sektora ne važe izvan EU. Oni ne sprečavaju brodove pod ruskom zastavom da prevoze hranu ili đubrivo u zemlje u razvoju - istakao je.

Michel je okrivio ruske trupe za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, citirajući izvještaje o seksualnom nasilju, koje je bilo u fokusu sjednice Vijeća sigurnosti.

Kada je Nebenzja ustao i izašao iz sale, Michel mu je sugerirao da će mu biti lakše da ode nego da sluša istinu.

- Gospodine ambasadore, možete napustiti salu. Možda je lakše ne čuti istinu - dodao je.

Dok je napuštao salu, Nebenzja je rekao Reutersu da nije mogao da ostane zbog "laži koje je Charles Michel došao da širi".

Ranije je Nebenzya napustio sastanak Vijeća sigurnosti UN-a i nije slušao govor predstavnika Ukrajine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.