open-navfaktor-logo
search
Međunarodna saradnja
Šef britanske diplomatije Raab: Kini će trebati postaviti teška pitanja o COVID-19
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab izjavio je kako će Kini trebati postaviti neka teška pitanja o tome kako je nastao COVID-19 i da li je postojala mogućnost da se epidemija ranije zaustavi.
16.04.2020. u 22:22
get url
text
get url
text

Raab je odgovarajući na pitanja novinara kazao kako je epidemija koronavirusa pokazala koliko je značajna međunarodna saradnja.

- U vezi s tim, moramo uzeti u obzir sve uglove i biti uravnoteženi. Međutim, nema sumnje da nakon ove krize stvari neće biti kao prije. Morat ćemo postaviti teška pitanja o tome kako je nastao (virus) i je li postojala mogućnost da se prije zaustavi - kazao je Raab.  

Na pitanje da li njegove riječi praktično znače nove carine ili ograničenja kineskih ulaganja u Velikoj Britaniji, Raab je rekao da će Velika Britanija sarađivati ​​s partnerima i da se ne može donijeti konkretna odluka bez odgovora na pitanja o nastanku virusa. 

Bivši šef britanske obavještajne službe MI6 John Sawers izjavio je ranije da je Kina na samom početku prikrivala informacije o novom tipu koronavirusa COVID-19 i da to treba pojasniti. 

Gostujući na BBC-u, Sawers je prokomentarisao odluku Sjedinjenih Američkih Država o suspenziji finansijske pomoći Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), poručivši da bi umjesto WHO-a bilo bolje smatrati odgovornom Kinu. 

Novi tip koronavirusa COVID-19 prvi put se pojavio krajem doecembra u kineskom gradu Wuhanu, potom se proširio na cijeli svijet, a od virusa je dosad umrlo 128.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.