open-navfaktor-logo
search
Indonezija
Spasioci locirali signal iz crne kutije aviona Lion Aira koji je pao u more
Spasioci koji tragaju za olupinom indonezijskog aviona javili su kako smatraju da su uhvatili signal crne kutije aviona Lion Aira, koji je pao u more prije dva dana pri čemu je poginulo 189 osoba
31.10.2018. u 19:29
get url
text
Indonezija-ronioci-crna kutija
Indonezija-ronioci-crna kutija

Indonezijski vojni komandant rekao je da ronioci pokušavaju provjeriti lokaciju s koje je odaslan signal, a koja je na 30 do 40 metara dubine u Javanskom moru. 

Ekipe spasilaca u potrazi za olupinom koriste podvodne dronove, kao i spravu koja služi da bi se locirao signal iz crne kutije.

Danas je vojni komandant Hadi Tjasjanto rekao kako spasioci vjeruju da su zabilježili jedan signal iz crne kutije. Dodao je da su ronioci pokušali doći do crne kutije i da će nastaviti pokušavati. Prvi pokušaj nije uspio zbog jakih morskih struja. 

- Uvjeren sam da ćemo, s obzirom na jake indikacije koje imamo, doći do crne kutije, a nedaleko od nje bit će i trup aviona - prenosi Reuters njegove riječi.

Podsjetimo, Let JT610, Boeing 737 pao je nedugo nakon polijetanja iz Jakarte, a preživjeli zasad nisu pronađeni. 

Tvrtka Lion Air otpustila je u međuvremenu tehničkog direktora, kako kažu, po naredbi ministarstva prijevoza. 

I dalje nema naznaka što je uzrokovalo pad aviona 13 minuta nakon polijetanja, iako BBC javlja da su zapisi leta do kojih su oni došli pokazali da je avion koji je pao imao tehničkih problema dan prije pada. 

U okviru istrage, danas se sastaju indonezijski dužnosnici i predstavnici Boeinga.

Najmanje 23 vladina dužnosnika bila su u avionu za koji je glasnogovornik zračnih službi kazao da se pokušao okrenuti nakon što je izgubio kontakt.

Lion Air najveća je privatna aviokompanija iz Indonezije, koja operira na 126 aerodroma u Indoneziji, Singapuru, Vijetnamu, Maleziji i Saudijskoj Arabiji. 

Zajedno s firmom kćerkom Wings Airom, Lion Air nalazi se na listi kompanija kojima su zabranjeni letovi na području Europske unije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.