Gasifikacija

Srbijagas preuzeo Bijeljina-gas i radit će projekat vrijedan 60 miliona KM

Objavljeno: 17.08.2019. u 10:34 Autor: R. D.

Kompanija Srbijagas u aprilu 2019. godine kupila je 79,29 posto udjela u kompaniji Bijeljina-gas koja je osnovana 2009. godine radi gasifikacije  Bijeljine

Gasifikacija Semberije

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je da Javno preduzeće Srbijagas preuzimanjem 79,29 posto udjela stekne neposrednu individualnu kontrolu nad firmom Bijeljina-gas iz Bosne i Hercegovine.

Manjinski udio u bijeljinskoj firmi od 20,71 posto kapitala ostat će u vlasništvu Grada Bijeljine, navodi se u saopćenju Komisije za zaštitu konkurencije Srbije.

U Bijeljina-gasu su potvrdili za Faktor da je došlo do preuzimanja preduzeća, ali da ostaje sve isto od broja zaposlenih radnika, samo je došlo do promjene na rukovodećim funkcijama i imenovana je nova direktorica Blaženka Mandić, koja je bila zamjenik direktora Srbijagasa. Formiran je i Upravni odbor u kojem Grad Bijeljina ima jednog, a Srbijagas četiri člana.

Kompanija Srbijagas u aprilu 2019. godine kupila je 79,29 posto udjela u kompaniji Bijeljina-gas koja je osnovana 2009. godine radi gasifikacije grada Bijeljine.

Bijeljinski advokat Miloš Stevanović, koji je postao savjetnik generalnog direktora kompanije Dušana Bajatovića iz Srbijagasa, prilikom potpisivanja ugovora o prodaji Bijeljina-gasa izjavio je da se kroz "energetski sektor potvrđuje snaga veza RS-a i Srbije".

-Srbijagas ima namjeru da završi projekat gasifikacije Bijeljine vrlo brzo, a strategija kompanije je dugoročnija i obuhvata širenje poslovanja u regionu- dodao je Stevanović.

Gasovod od Šepka do Bijeljine dug je 24 kilometra, a vrijednost projekta gasifikacije u Bijeljini je oko 60 miliona maraka.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije