open-navfaktor-logo
search
Sve je još samo ideja
Šta o inicijativi za smanjenje stope PDV-a kažu hotelijeri, državni zastupnici, ekonomisti...
U Bosni i Hercegovini se od 1. januara 2006. godine primjenjuje porez na dodatnu vrijednost (PDV) i to po jedinstvenoj stopi od 17 posto.
07.12.2020. u 16:30
get url
text

S vremena na vrijeme bilo je govora u ekonomskim i političkim krugovima u BiH da bi se trebala uvesti diferencirana stopa, ali nikada se nije išlo dalje od toga. Protekli vikend PDP je najavio podnošenje inicijative (prihvaćena u Komisiji za finansije i budžet Parlamenta BiH) kojom bi se Vijeće ministara obavezalo da u roku od 30 dana pripremi izmjene i dopune Zakona o PDV-u kojim bi se smanjila stopa za ugostiteljstvo, turizam i putnički promet sa 17 posto na pet. Ona bi, naveli su iz PDP-a, bila privremenog karaktera, i trajala bi do 31.decembra 2022. Njena namjena bila bi pomoć najugroženijim privrednim granama u doba pandemije koronavirusa.

"Izvrsna ideja, mnogo bi nam značila u ovoj krizi"

Šta o ovoj inicijati kažu hotelijeri, sindikalisti, državni zastupnici, ekonomisti, Upravi za indirektno oporezivanje BiH…

- To je izvrsna ideja, mnogo bi značila u ovo krizno doba, ali sam skeptičan da će se realizirati. Znate zašto? Vlasti bi u slučaju manje stope PDV-a nedostajalo novca u kasi. A mi uredno servisiramo budžet, moramo sve platiti do 10. za prošli mjesec i zato očekujemo pomoć države – kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

U Savezu samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) kažu da nemaju dovoljno informacija o ovom prijedlogu.

- Nismo dobili materijal, tako da bi bilo neozbiljno da nešto više govorim o tome. Polovinom ovog mjeseca razmatrat ćemo ovu ideju. I bez toga mogu iskazati bojazan kako bi se taj novi zakon primjenjivao – rekao je Mevludin Bektić u ime SSSBiH.

VEZANI TEKST - Hoće li stopa PDV-a ostati 17 posto: Tegeltija bi podržao povećanje, ali pod jednim uvjetom

Državni zastupnici koje smo kontaktirali imaju različit pogled na eventualno uvođenje diferncirane stope PDV-a.

- Prije svega moramo precizno znati šta sve zadrži ta inicijativa i eventualno prijedlog izmjene zakona o PDV-u. Klub SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u principu nije da se mijenja sistem PDV-a. Naš stav je da se ugroženim privrednim kategorijama pomogne direktno. Pazite, PDV je direktno u vezi s prometom. Naprimjer, ako promet iznosi 100 KM, umjesto dosadašnjih 17 vlasnik neke firme platit će pet KM. Ušteda je 12 KM. Šta ako nema prometa ili je znatno umanjen? Zato bi direktna, finansijska pomoć bila svrsishodnija – smatra Snježana Bursać Novaković, šefica Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu.  

Povećati stopu za luksuznu robu

Drugačijeg stava je zastupnik Enver Bijedić (Klub zastupnika DF-a).

- Iskreno, za ovu inicijatu saznao sam iz medija. Mislim da tu ima rezona da se to uvede, pogotovo što su spomenute privredne grane pod teškim udarom zbog pandemije koronavirusa. U tom slučaju ušli bismo u proces diferencirane stope PDV-a i moralo bi se jasno definisati šta se sve podrazumijeva ugostiteljstvo, turizam... Da li Uprava za indirektno oporezivanje BiH može to uraditi? Mogu oni to provesti, mada nisu pokazivali pretjeranu zainteresovanost u nekim ranijim slučajevima najave promjene stope PDV-a. To nije opravdano jer se ovaj korak može izvesti klasifikacijom proizvoda, uostalom sve te operacije i postupke znaju u UIOBiH – kaže Bijedić i ističe:

- Mislim da BiH treba diferencirana stopa kojom bi bili obuhvaćeni lijekovi, neke vrste hrane kako bi se na taj način pomoglo stanovništvu. S druge strane, trebalo bi povećati stopu na luksuznu robu.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Aziz Šunje naglašava da je skeptičan kako bi se institucije snašle u tim promjenama.

- Prije svega, ja sam za jedinstvenu stopu PDV-a. Da li mi imamo informacioni sistem kojim bi se mogle uraditi sve neophodne promjene? Nisam siguran. Dalje, izgubili bismo i vrijeme i energiju da se utvrdi ko pripada kojem poreznom nivou. Mislim da je bolje da država subvencionira tu razliku koja bi nastala eventualnim smanjenjem PDV-a – mišljenja je Šunje.

Potrebno šest mjeseci za primjenu novog modela

A u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) su nam na naš upit o tome koliko bi im vremena trebalo od eventualnog usvajanja izmjena zakona o PDV-u do stavljanja novog modela u funkciju odgovorili:

- Uprava za indirektno oporezivanje nadležna je za provođenje propisa iz oblasti indirektnih poreza, pa tako i Zakona o PDV-u u BiH, dok nadležnost za kreiranje i usvajanje propisa iz oblasti indirektnog oporezivanja imaju Upravni odbor UIO, Vijeće ministara BiH i Parlament BiH. Podsjećamo, Zakon o PDV-u u BiH primjenjuje se od 1. januara 2006.

U svakom slučaju UIO će kao nadležna institucija morati provoditi ono zakonsko rješenje koje bude usvojeno u Parlamentu BiH i objavljeno u Službenom glasniku BiH. Ukoliko se eventualno izmjenama Zakona o PDV-u bude uvelo više stopa, važno je naglasti da je neophodno minimalno šest mjeseci da se, s jedne strane UIO i sa druge strane svi porezni obveznici, prilagode i spremno krenu u primjenu istog. Prije svega mislim da se moraju mijenjati softveri tj. informatička rješenja koja prate sistem PDV-a u UIO, ali i softveri kod poreskih obveznika koji prate njihov rad. Neophodno je također da se izvrši kvalitetna obuka svih učesnika u primjeni Zakona o PDV-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.